«Lursoft»: ārvalstu investīciju apmēra kāpums pērn bijis lēnāks nekā iepriekšējos gadus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Andrejs Baburovs / LETA

Ārvalstu investīciju apmēra kāpums pērn Latvijā bijis lēnāks nekā iepriekšējos gados, pavēstīja informācijas tehnoloģiju (IT) izstrādes un informācijas pakalpojumu sniedzēja «Lursoft IT» («Lursoft») komunikāciju vadītāja Indra Jansone.

«Neskatoties uz ekonomistu 2013.gadā izteiktajām prognozēm, ka līdz ar Latvijas iestāšanos eiro zonā varētu pieaugt ārvalstu investīciju apjoms, jo investoros tiktu viesta papildu drošība par valsts ekonomisko stabilitāti un ieguldīto investīciju aizsardzību, statistika liecina, ka izteiktās prognozes tā arī nav piepildījušās, tieši pretēji –

salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, investīciju pieauguma dinamika ir pat samazinājusies,»

sacīja Jansone.

Pēc viņas teiktā, lai arī pērn uzkrāto ārvalstu tiešo investīciju apmērs Latvijas uzņēmumos audzis, kāpums vairs nav bijis tik straujš kā, piemēram, 2013.gadā. «Lursoft» pētījuma dati liecina, ka aizvadītā gada nogalē uzkrāto investīciju apmērs veidojis 7,259 miljardus eiro, kas gada laikā ir pieaugums par 2,9%. Analizējot rādītāja pieauguma dinamiku ilgākā laika periodā, redzams, ka pēdējos gados, salīdzinot, piemēram, ar 2009.gadu, kad uzkrāto investīciju apmērs palielinājās par vairāk nekā miljardu miljardu eiro, uzkrāto investīciju apmēra pieauguma tempi ir nedaudz samazinājušies.

«Kopumā ārvalstu investoru skaits, kuri veikuši ieguldījumus Latvijas uzņēmumu pamatkapitālā, 2014.gada nogalē sasniedzis jau 26 817 personas. Pērn reģistrēti 6 869 gadījumi, kad Latvijas uzņēmumu kapitālos ieguldītas ārvalstu investīcijas, tostarp 160 darījumos investīciju apmērs veidojis vienu miljonu un vairāk eiro. Jāpiebilst, ka daļa uzņēmumu ārvalstu tiešās investīcijas piesaistījuši jau atkārtoti, jo, kā liecina «Lursoft» apkopotā informācija, no teju 5 560 uzņēmumu, kuros aizvadītajā gadā ieguldītas investīcijas, 726 uzņēmumi investīcijas bija piesaistījuši arī iepriekšējos gados,» klāstīja Jansone.

Viņa stāstīja, ka pagājušajā gadā lielākais darījums bijis kompānijas «S.P.I. Regional Business Unit» investīcijas jaunreģistrētās «Amber Beverage Group» pamatkapitālā 104,536 miljonu eiro apmērā. Kā norāda investori, holdinga kompānija «Amber Beverage Group» izveidota, apvienojot dzērienu ražotāju «Latvijas Balzams», dzērienu izplatītājus «SPI Distribution Latvia», «SPI Distribution Estonia» un «Bennet Distributors» Lietuvā, kā arī specializēto dzērienu veikalu ķēdi «Latvijas Balzams veikali» un «Darija» Lietuvā.

Investīcijas 62,177 miljonu eiro apmērā 2014.gadā piesaistījusi «Merko Investments» kas līdz aizvadītā gada septembrim bija zināma kā «Skanstes virsotnes», savukārt pagājušā gada 12.martā 52,007 miljonus eiro holdingkompānijas «Ventspils nafta» meitasuzņēmumā «LatRosTrans» pamatkapitālā ieguldījis «Transņefteprodukt» no Krievijas. «Jāpiebilst gan, ka vien dažas dienas vēlāk pēc ievērojamā investīciju gadījuma reģistrēšanas Krievijas uzņēmums no «LatRosTrans» pamatkapitāla minēto summu izņēmis, bet jūnija vidū izņēmis vēl 20,218 miljonus eiro, kā rezultātā patlaban ārvalstu investora ieguldījums «LatRosTrans» pamatkapitālā veido 31,789 miljonus eiro,» sacīja «Lursoft» pārstāve.

Tāpat pērn Lietuvas pilsonis Audrius Menkevics (Audrius Menkevicius) investējis 43,724 miljonus eiro uzņēmuma «Auravis» pamatkapitālā, savukārt Austrijas kompānija «Severstal Trade» ieguldīja 30,791 miljonu eiro uzņēmuma «Severstal Distribution» pamatkapitālā.

«Lursoft» ir Latvijas IT uzņēmums, kas darbojas IT jomā kopš 1992.gada. Kompānija ir Uzņēmumu reģistra (UR) sistēmas uzturētāja un tā ir noslēgusi līgumu par UR informācijas atkalizmantošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu