Izlemts! Latvija nepiedalīsies «Expo» izstādē Milānā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: latviaexpo.com

Pēc ilgām diskusijām valdība otrdien nolēma pārtraukt Latvijas dalību starptautiskajā izstādē «Expo Milano 2015». Pēc Ekonomikas ministres Danas Reiznieces-Ozolas teiktā, projekts līdz šim ir vadīts neprofesionāli - ministrijā par to sākta dienesta izmeklēšana.

Ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola sēdē stāstīja, ka Ekonomikas ministrija ir organizējusi sanāksmes ar Zemkopības un Satiksmes ministrijas pārstāvjiem, kā arī nevalstiskajām organizācijām, ekspertiem un Latvijas dalības «Expo» rīkotājiem, atzīmējot, ka tomēr turpināt dalību izstādē nav vēlams.

Tāpat viņa minēja, ka par jau iztērētājiem līdzekļiem

izstrādātie risinājumi dalībai «Expo» varētu tikt izmantoti citos pasākumos,

piemēram, Latvijas valsts simtgadei. Vienlaikus ministre atzīmēja, ka šobrīd, lielā steigā organizējot tālāku dalību izstādē ar jaunu konceptu, tā noteikti nebūtu kvalitatīva un varētu kaitēt Latvijas reputācijai.

Arī kultūras ministre Dace Melbārde diskusijā uzsvēra, ka projekta ietvaros ir izveidota veiksmīga saturiskā koncepcija, kas neies zudumā projekta neīstenošanas gadījumā, bet tā ir izmantojama, piemēram, Latvijas simtgades svinībām.

Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs sēdē atzīmēja, ka dalības pārtraukšana izstādē grautu Latvijas starptautisko reputāciju, kā arī trio prezidentūras sadarbību ar Itāliju un Luksemburgu, šāds lēmums arī negatīvi ietekmēšot iespēju turpmāk piedalīties šāda veida pasākumos. Tāpat Pildegovičs norādīja, ka šobrīd Itālijas iznīcinātāji patrulē Baltijas gaisa telpā - šis apgalvojums gan izraisīja vairāku ministru sašutumu.

Savukārt komandītsabiedrības «Expo 2015», kas organizē Latvijas dalību izstādē, pārstāvis klāstīja, ka ekonomikas ministre nav runājusi ar viņiem, lai meklētu iespējamos risinājumus.

«Vēl aizvien projektu ir iespējams veikt pašreizējā finansējuma ietvaros un laikā,»

uzsvēra komandītsabiedrības pārstāvis, atzīmējot, ka, atsakoties no paviljona trešā stāva, Šveices kompānija «Adunic AG» piedāvā paviljona būvniecības izmaksas samazināt par miljonu eiro - līdz aptuveni diviem miljoniem eiro.

Labklājības ministrs Uldis Augulis sēdē atzīmēja, ka atbalsta Latvijas dalības pārtraukšanu izstādē, jo tagad

slēgt divu miljonu eiro līgumu «ar kaut kādu Šveices kompāniju» nebūtu pareizi.

Arī veselības ministrs Guntis Belēvičs atbalstīja dalības pārtraukšanu izstādē, aicinot novirzīt attiecīgo finansējumu veselības nozarei. Tāpat satiksmes ministrs Anrijs Matīss uzsvēra, ka šajā jautājumā jāpaļaujas uz Ekonomikas ministrijas pozīciju un dalība izstādē jāpārtrauc.

Savukārt Ministru prezidente Laimdota Straujuma sēdē atzīmēja, ka nepieciešama atvainošanās iesaistītajām pusēm par neizdevušos projektu, kā arī

jābūt pilnīgi skaidram, kas par to nesīs atbildību.

«Ministrei [Reizniecei-Ozolai] ir jāizvērtē pilnīgi precīzi - kur ir problēmas, kas nesīs atbildību un iemeslus, kādēļ nevaram īstenot projektu,» teica Straujuma.

«Kād mēs iemācīsimies beidzot organizēt lielos projektus? (..) Šis ir ļoti nepatīkams lēmums,» sacīja premjere.

Ekonomikas ministrija pārtrauks dalību izstādē, tostarp laužot līgumu ar izstādes organizatoru - Itālijas «Expo 2015 S.p.A.» - un veicot pārrunas ar rīkotāju par procedūrām un maksājumiem saistībā ar dalības pārtraukšanu, jo noslēgtais līgums neparedz gadījumu, kad valsts pārtrauc dalību izstādē.

Tāpat ministrija pārtrauks līgumus ar komandītsabiedrību «Expo 2015», vienlaikus piesaistot neatkarīgu ekspertu,

lai izvērtētu un iespēju robežās samazinātu komandītsabiedrībai vēl izmaksājamo summu (kas pašlaik paredzēta 358,3 tūkstošu eiro apmērā) par projekta ietvaros sāktajiem darbiem, kuras nav pamatotas vai tieši attiecināmas uz projektu.

Ministrija ziņojumā par dalības izstādē pārtraukšanu norādījusi, ka, dalību pārtraucot, ar izstādes organizatoru būs jāsaskaņo teritorijas labiekārtošanas projekts (piemēram, zālājs vai bruģējums) un tas jāīsteno tuvāko triju mēnešu laikā. «Saskaņā ar vairāku Itālijas būvfirmu sniegto informāciju vienkāršu teritorijas labiekārtošanas darbu (zālāja vai bruģējuma ierīkošana) izmaksas var būt robežās starp 100-120 eiro par kvadrātmetru, tādējādi jārēķinās ar indikatīvi 115 700 līdz 138 840 eiro izmaksām. Ja organizators saskaņos izbūvēto paviljona pamatu nojaukšanu (izbūvēto pamatu nojaukšana, ja to darītu «Expo» organizatora būvfirma, saskaņā ar spēkā esošo piedāvājumu maksātu 96 802,37 eiro) un teritorijas labiekārtošanu līdz izstādes atklāšanai, tad kopējās izmaksas indikatīvi būtu 235 642 euro apmērā,» teikts ziņojumā.

Pēc ministrijas aprēķiniem, lemjot par dalības pārtraukšanu izstādē,

valsts budžeta ietaupījums 2015.gadā varētu būtu indikatīvi 3,3 miljoni eiro

un 2016.gadā indikatīvi 160 tūkstoši eiro, kas dotu iespēju īstenot citus uzņēmēju konkurētspējas un eksporta veicināšanas pasākumus. Atbilstoši valdības 2012.gada jūnija lēmumam dalībai «Expo» tika piešķirti 5,725 miljoni eiro.

Par ietaupīto līdzekļu apmēru un izlietojumu Ekonomikas ministrija valdībā ziņos līdz 1.maijam. Tāpat ministrijai uzdots izvērtēt atbildību šajā projektā.

Pavļuts: Var tikai nožēlot Latvijas lēmumu nepiedalīties «Expo 2015»; radošais risinājums bija daudzsološs

Ir ļoti nepatīkami, ka Latvija tomēr nepiedalīsies starptautiskajā izstādē «World Expo 2015», jo projekts bija labi aizsākts un sākotnējais risinājums bija daudzsološs, teica bijušais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (RP).

Izvēlētais radošais risinājums bija ļoti veiksmīgs, uzsvēra Pavļuts, paužot nožēlu, ka menedžmenta vadības nespējas dēļ Latvija neizmantos iespēju piedalīties šajā starptautiskajā pasākumā.

«Kad es atstāju ministriju, izstādes darbu grafiks bija kārtībā, pēc grafika būvniecības iepirkums bija jāizsludina aprīlī. Kādēļ tas notika pusgadu vēlāk, es nevaru komentēt,» norādīja bijušais ekonomikas ministrs. Pēc viņa teiktā, arī sākotnējā tāme bijusi mazāka.

Konkurss par Latvijas paviljona būvniecību izstādē noslēdzās bez rezultātiem

Konkursā piedāvājumus iesniedza divi pretendenti - Latvijas kompānija «RBS Skals Būvvadība» un Itālijas uzņēmums «Paolo Beltrami S.p.A», bet, tā kā abu pretendentu tehniskajos piedāvājumos konstatētas neatbilstības, kā arī ņemot vērā, ka abu pretendentu piedāvātās summas būtiski pārsniedz būvniecībai pieejamā finansējuma apmēru, Ekonomikas ministrija iepirkuma konkursu beidza bez rezultāta.

Vienlaikus valdība pērn decembra vidū atbalstīja papildu 1,6 miljonu eiro piešķiršanu Latvija dalībai izstādē, un Ekonomikas ministrija paziņoja, ka Latvijas paviljonu izstādē par 3,1 miljonu eiro varētu būvēt Šveices «Adunic AG», taču nepieciešamajai līdzekļu pārdalei nepiekrita Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija.

Pēcāk valdība atcēla plānoto paviljona būvniecību Latvijas dalībai izstādē, vienlaikus uzdodot Ekonomikas ministrijai meklēt risinājumus, kā izmantot Latvijai atvēlēto laukumu izstādē un nodrošināt Latvijas pārstāvniecību «Expo». Ekonomikas ministrijai sadarbībā ar Ārlietu ministriju uzdeva arī vērtēt riskus Latvijas starptautiskajam tēlam, ja valsts nepiedalīsies izstādē.

Izstāde «World Expo 2015» Milānā notiks no 2015.gada 1.maija līdz 31.oktobrim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu