«Standard & Poor's» Krievijas kredītreitingu pazeminājusi līdz «atkritumu» līmenim

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Starptautiskā reitingu aģentūra «Standard & Poor's» (S&P) pazeminājusi Krievijas suverēno kredītreitingu līdz «atkritumu» līmenim «BB+». Pēc šī paziņojuma rubļa kurss pret dolāru Maskavas biržā samazinājās par 7.5% - līdz 68,46 rubļiem, attiecībā pret eiro - līdz 77,96 rubļiem.

«Krievijas monetārās politikas elastība kļuvusi aizvien ierobežotāka un tās ekonomikas izaugsmes perspektīvas ir pavājinājušās,» norāda S&P. Prognozes liecina, ka Krievijas ekonomika šogad samazināsies par 4%.

Krievijas ekonomika strauju lejupslīdi piedzīvo jau kopš pērnā gada vidus, kad naftas cenu kritums samazināja valsts naftas nozares ienākumus, bet saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā rietumvalstis pret Maskavu noteica bargas sankcijas.

ASV un ES sankciju pret Krieviju dēļ naudas aizņemšanās no investoriem jau tāpat bija ļoti apgrūtināta. Kredītreitinga samazināšana līdz tā dēvētajam atkritumu līmenim vēl vairāk apgrūtina Krievijas iespējas aizņemties naudu no investoriem.

Otrdienas rītā Krievijas fondu biržas indekss RTS tirdzniecības sesiju iesācis ar tālāku kritumu par 3%.

Iepriekš Krievijas suverēnais kredītreitings atbilstoši S&P vērtējumam atradās «BBB-» līmenī, tas ir, tikai vienu pakāpi virs tā dēvētā atkritumu līmeņa. Janvāra sākumā Krievijas reitingu līdz atzīmei «BBB-» ar negatīvu prognozi pazemināja arī aģentūra «Fitch».

Pēdējo reizi Krievijas reitings attiecībā uz saistībām ārvalstu valūtās nokritās līdz «BB+» līmenim pirms 11 gadiem, atgādina radio «Brīvība». Kopš tā laika un līdz 2008.gada decembrim tas pastāvīgi auga. Tad pēc neliela krituma tas palika stabils līdz Krievijas iebrukumam Ukrainā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu