«Expo 2015»: Latvijas paviljona izbūvi joprojām iespējams pabeigt laikus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Latvijas dalības starptautiskajā izstādē nodrošināšanai 13 mēnešu sagatavošanās posmā šobrīd ieguldīti 704 000 eiro, kas ir 28% no tāmes. Par šiem līdzekļiem pilnībā pabeigta paviljona tehniskā izstrāde, arī satura un kultūras programmas ir to noslēguma fāzē, tāpēc paviljona izbūvi joprojām esot iespējams īstenot plānotajā laikā, TVNET informēja biroja «EXPO 2015» komunikācijas vadītāja Dagnija Lejiņa.

Lejiņa norāda, ka komandītsabiedrība «Expo 2015» ir saņēmusi no sava pasūtītāja – Ekonomikas ministrijas – atļauju detalizēti izskaidrot izstādes «World Expo 2015» Milānā producēšanas tāmes pozīcijas, jo iepriekš publiski izskanējusī informācija esot sagrozīta un nepatiesa.

Kopumā valsts budžetā tika paredzēti finanšu līdzekļi 5,6 miljonu eiro apjomā, lai nodrošinātu kvalitatīvu Latvijas pārstāvniecību starptautiskajā izstādē «World Expo 2015» Milānā. No šīs summas 2,8 miljonus eiro jeb 49% Ekonomikas ministrija noteica Latvijas paviljona producēšanai un projektēšanai, tostarp satura radīšanai un kultūras programmai, starptautiskajai komunikācijai un projekta vadībai, kā arī paviljona tehniskā projekta izstrādei un autoruzraudzībai. 2013.gadā Ekonomikas ministrijas rīkotā iepirkuma konkursā 10 pretendentu konkurencē uzvarēja komandītsabiedrība «Expo 2015», kas ministrijas noteiktā budžeta ietvaros bija sagatavojusi savu piedāvājumu. Savukārt pārējo budžeta daļu 2,8 miljonu eiro apjomā pārvalda Ekonomikas ministrija, no kura 1,6 miljoni eiro ir paredzēti paviljona būvniecībai, ko koordinē Ekonomikas ministrija. Papildus tam valdība arī apstiprinājusi 3 miljonus eiro uzņēmēju programmai ārējo tirgu apgūšanai no ES struktūrfondiem, tai skaitā dalībai Milānas izstādē «Word Expo 2015», ko koordinē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra.

«Expo 2015» radošā komanda ir 100% pabeigusi paviljona tehnisko izstrādi un 90% satura un kultūras programmas sagatavošanu, lai pilnvērtīgi nodrošinātu Latvijas dalību starptautiskajā izstādē.

«Expo 2015» radošā komanda darbu sāka 2013.gada decembrī, kad parakstīja līgumu ar Ekonomikas ministriju. «Šobrīd paviljona tehniskā izstrāde ir pilnībā pabeigta, tāpat arī satura un kultūras programma ir pabeigta par 90%, tādēļ,

kaut arī darbi daļēji apturēti pagājušā gada decembrī, joprojām ir iespējams īstenot projektu plānotajā laika grafikā,»

apgalvo Lejiņa. Šobrīd paviljona koncepta īstenošanā 13 mēnešu laikā ir ieguldīti 704 000 eiro, kas ir 28% no kopējās producēšanas un tehniskās izstrādes, un autoruzraudzības tāmes. Latvijas paviljona projekts jau šobrīd ieguvis starptautisku atzinību.

Piešķirtā budžeta ietvaros izstrādāts jaundarbs, kas šobrīd atrodas pēcapstrādes posmā. Jaundarba radīšana un ieraksts nozīmē 35 minūšu muzikāla jaundarba radīšanu, kas sastāv no rituāliem tautas dziedājumiem, instrumentālās mūzikas, kā arī modernās spektrālās mūzikas. Kopā ierakstā jau piedalās un līgumi jau ir noslēgti ar 29 solistiem un Radio kori. Otrā jaundarba daļa ir 35 minūšu videofilmas izveide sešu filmēšanas dienu laikā ar Latvijas iedzīvotāju iesaisti. Jaundarba daļa paredz arī 3 instalāciju izveidi un paviljona pirmā stāva arhitektoniskā veidola izveidi, kas kalpotu kā kulminācija muzikālajam un video mākslas darbam. «Šis ir viens no apjomīgākajām mākslas jaundarbiem Latvijas pieredzē,» stāsta Lejiņa. Jaundarba izveidei jau ir noslēgti 43 līgumi ar māksliniekiem, izpildītājiem, aranžētājiem u.c. Kopumā par jaundarbu izmaksāti rēķini 52 000 eiro apjomā. Ir sagatavota daļa no tehnoloģiskā nodrošinājuma (audio, video un apgaismojums paviljona pirmā un otrā stāva ekpozīcijā), tēlniecības objektu prototipu apskaņošana un testi, ekspozīcijas scenogrāfija.

Tāpat ir pilnībā izstrādāta kultūras programma, kas paredz Latvijas Nacionālās dienas norisi 13.jūnijā Milānā, Jaunā Rīgas teātra (JRT) viesizrādes, trīs Laikmetīgās mākslas izstādes Milānā sagatavošanu un izstādes Latvijas nacionālās dienas scenogrāfijas izveidi, 3D scenogrāfijas prototipus koncertam, tehnisko raideru izveidi. Kopumā paviljona satura un kultūras programmas nodrošināšanai Ekonomikas ministrija bija paredzējusi 636 000 eiro. Šobrīd ir samaksāti rēķini 332 400 eiro apjomā jeb aptuveni 52% no kopējās summas.

Komunikācijas pakalpojumu ietvaros «Expo 2015» ir pilnībā sagatavojusi paviljona vizuālo un grafisko identitāti, izveidotas interneta mājas lapas, noorganizēti paviljona prezentācijas pasākumi Briselē un Milānā, izstrādāts paviljona makets un prezentācijas materiāli, tulkota un izdota recepšu grāmata «Latvijas mantojums», nofilmētas četras video dienasgrāmatas, izveidotas septiņu 3D stendu vizualizācijas, nodrošināti mediju monitoringa pakalpojumi un komunikācijas aģentūru pakalpojumi Latvijā un Itālijā, tulkoti komunikācijas un lietišķie materiāli angļu un itāļu valodā, sagatavota uzņēmēju piesaistes reklāmas kampaņa, ko bija plānots sākt 2015.gada janvāra vidū. Komunikācijas pakalpojumiem Ekonomikas ministrija bija paredzējusi 529 000 eiro, no kuriem «Expo 2015» šobrīd ir iztērējusi 46% jeb 242 000 eiro.

Projekta darbības nodrošināšanai Ekonomikas ministrija bija paredzējusi 1,366 miljonus eiro, no kuriem šobrīd izlietoti 130 000 eiro jeb 9% no kopējās summas. Tos veido tehniskās projektēšanas vadības izdevumi projekta izstrādes laikā, brīvprātīgo gidu programma, dzīvesvietu rezervācija Itālijā, kā arī transporta un uzturēšanās izdevumi, grāmatvedības un juridiskie pakalpojumi, ministrijas pieprasītās dokumentācijas izstrāde 13 mēnešu posmā, starptautisko prasību saskaņošana un koordinēšana ar projektā iesaistītajām pusēm – Ekonomikas ministriju, LIAA, LTRK, Zemkopības ministriju, TAVA, Latvijas Institūtu, «Expo» biroju Milānā, ES dalībvalstu paviljona biroju u.c.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu