Ķīnā pirmo reizi 14 gadu laikā sarūk ogļu ieguves apmērs

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters

Ķīnā pērn pirmo reizi kopš 2000.gada reģistrēts ogļu ieguves apmēra samazinājums, pasaulē lielākajai siltumnīcas efektu izraisošo izmešu radītājai cenšoties samazināt fosilā kurināmā izmantojumu un pāriet uz ekoloģiski tīrākiem enerģijas avotiem.

Valsts nacionālas ogļu aģentūras dati liecina, ka pērn pirmajos 11 mēnešos Ķīna ieguva 3,5 miljardus tonnu ogļu, kas bija par 2,1% mazāk nekā attiecīgajā laika periodā gadu iepriekš. Asociācijas aplēses liecina, ka visā gadā kopumā ogļu ieguves apmērs varētu būt krities par 2,5%.

Oficiālā ziņu aģentūra «Sjiņhua» vēstīja, ka Ķīnas lielāko ogļu ieguves kompāniju peļņa pērn pirmajos 11 mēnešos salīdzinājumā ar 2013.gada janvāri-novembri samazinājusies par 44% un bija 110,5 miljardi juaņu (15,8 miljardi eiro). Samazinājums saistāms ar zemajām ogļu cenām pasaules tirgū.

Novembrī Ķīna solīja līdz 2030.gadam apturēt oglekļa izmešu apmēra pieaugumu, un uz valsts līderiem tiek izdarīts liels spiediens cīnīties pret gaisa piesārņojumu, kas ietekmē lielu daļu valsts.

Ķīnā no oglēm tiek iegūti 80% elektrības apgādes un apmēram divas trešdaļas no kopējās enerģijas.

Valsts strauji ir kļuvusi par pasaules līderi saules un vēja enerģijas izmantojumā un tās mērķis ir līdz 2030.gadam 20% elektrības iegūt no nefosilajiem avotiem, tostarp no kodolenerģijas. Tas būtu uz pusi vairāk nekā pašlaik.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu