ERAB būtiski samazina reģiona ekonomiskās izaugsmes prognozi šim gadam

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) pirmdien ievērojami samazināja tās darbības reģiona valstu ekonomiskās izaugsmes prognozi šim gadam, lēšot, ka reģiona ekonomika samazināsies par 0,3%, nevis pieaugs par 1,7%, kā tika lēsts pagājušā gada septembrī.

ERAB publiskotajā paziņojumā teikts, ka

straujais naftas cenu kritums radījis papildu slodzi

uz jau tā trauslo Krieviju un negatīvi ietekmē izaugsmi enerģijas eksportētājvalstīs un citās attīstības ekonomikās, kurām ir cieša saistība ar Austrumeiropas lielākajām tautsaimniecībām.

Banka prognozē, ka

Krievijas ekonomika šogad samazināsies par 4,8%, nevis par 0,2%, kā tika lēsts iepriekš.

ERAB vēsta, ka papildus naftas cenu kritumam Krievijas ekonomiku negatīvi ietekmē arī rietumvalstu noteiktās sankcijas, kā arī Maskavas atbildes reakcijā noteiktās sankcijas pret tām.

Tāpat Krieviju skāris arī rubļa vērtības straujš kritums, bet no valsts pērn aizplūdušā kapitāla apjoms vairāk nekā dubultojies un sasniedzis 151,5 miljardus dolāru, kas ir rekordaugsts līmenis.

ERAB jaunākās prognozes arī liecina, ka

Ukrainas ekonomika šogad samazināsies par 5%, salīdzinot ar iepriekš lēsto 3% kritumu.

Papildus Ukrainas austrumos notiekošajam konfliktam šobrīd pastāv arī neskaidrības par starptautiskās finanšu palīdzības piešķiršanu un tās apjomu, norāda banka.

Latvijas ekonomikai ERAB šogad paredz pieaugumu par 3%,

kas ir par 0,7 procentpunktiem mazāk, nekā tika prognozēts septembrī.

Lietuvas ekonomika šogad palielināsies par 3,2% un nevis par iepriekš lēstajiem 3,4%.

Savukārt Igaunijas izaugsmes prognozi ERAB samazināja par 0,3 procentpunktiem - līdz 2,2%.

Kā ziņots, Londonā bāzētā ERAB tika dibināta 1991.gadā pēc Padomju Savienības sabrukuma, lai palīdzētu bijušajām komunistiskajām valstīm Centrāleiropā un Austrumeiropā, kā arī Vidusāzijā pāriet uz tirgus ekonomiku.

ERAB ir sākusi investīcijas arī vairākās Ziemeļāfrikas un Tuvo Austrumu valstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu