Ķīpsalas ziemeļu galā plāno būvēt deviņstāvu ēku

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

SIA «Ķīpsalas spice» sadarbībā ar Latvijas Arhitektu savienību izsludinājusi konkursu deviņstāvu dzīvojamai ēkai Balasta dambī 90 - Ķīpsalas ziemeļu galā, liecina informācija arhitektūras portālā «a4d».

Kaut arī Rīgā kopumā ir ļoti daudz ūdensmalu, jūras virzienā pavērstā salas smaile nepārprotami saucama par unikālu vietu, kas prasa īpašu arhitektūru, kā arī augstvērtīgu publisko ārtelpu, rakstīts portālā. Konkursa darbu iesniegšanas termiņš Latvijas Arhitektu savienībā ir 23.marts.

Projekta priekšlikuma konkursa mērķis ir iegūt pamatotu, relatīvi labāko deviņu stāvu dzīvojamā nama un tā teritorijas izmantošanas risinājumu, kas ietver funkcionāli un estētiski kvalitatīvus arhitektūras apjoma priekšlikumus, kā arī teritorijas labiekārtojuma elementus un rada priekšnoteikumus augstvērtīgai dzīvojamai videi, vienlaikus radot priekšnoteikumus integrētai Ķīpsalas ziemeļu gala attīstībai nākotnē.

Gruntsgabalā, kura platība ir 3181 kvadrātmetrs, iecerēta ēka ar 32-40 dzīvokļiem, pirmo stāvu paredzot sabiedriski nozīmīgai un komerciāli izdevīgai funkcijai.

Konkursa uzdevumā uzsvērts, ka projektam jāintegrējas Ķīpsalas attīstības perspektīvā un Daugavas promenādes izveidē pārredzamajā nākotnē. Viena no projekta prioritātēm ir rast risinājumu Daugavas krasta sakopšanai un labiekārtošanai, padarot to par pieejamu un patīkamu publisku ārtelpu ar rekreācijas un pastaigu iespējām. Visiem risinājumiem jābūt integrētiem un savietojamiem ar blakus zemesgabalu attīstības iecerēm, veltot lielāku uzmanību publiski pieejamās zonas un rekreāciju ārtelpas izveidošanai.

Ņemot vērā īpašo novietni, uzdevumā atgādināta plānotās ēkas kā «Rīgas vārtu» nozīme skatā no ziemeļu puses, ieejot pa Daugavas ceļu ar ūdens transportu. Uzdevumā teikts, ka Pārdaugavas siluets - skatā no Daugavmalas iepretī Vecrīgas centrālajai daļai - noslēdzas tieši ar Ķīpsalas ziemeļu galu, kur paredzēta topošā ēka.

Tomēr, neraugoties uz prasībām ēkas tēlam, konkursa uzdevumā atgādināts, ka telpu formai jābūt funkcionālai un viegli īstenojamai, izvairoties no neracionāliem risinājumiem, piemēram, telpu nepamatotiem izvirzījumiem un ierāvumiem fasādēs, noapaļojumiem un pārlieku neregulārām formām, kā arī no dzīvojamām telpām ar šaurleņķa stūriem.

Konkursa žūrijas priekšsēdētājs ir SIA «Ķīpsalas spice» pārstāvis Viesturs Koziols. Viņa vietnieks ir Latvijas Arhitektu savienības pārstāvis arhitekts Juris Poga. Žūrijā darbosies arī arhitekti Andris Kokins un Raimonds Saulītis, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas pārstāvis Pēteris Blūms, Rīgas pilsētas būvvaldes pārstāvis Viesturs Brūzis un «Ķīpsalas spices» pārstāvis Mārtiņš Pevko.

Konkursa godalgu fonds noteikts 10 000 eiro, kuru paredzēts sadalīt šādi: pirmā vieta - 5000 eiro, otrā vieta - 3500 eiro, trešā vieta - 1500 eiro, interjera risinājuma veicināšanas balva (pēc žūrijas komisijas ieskatiem).

SIA «Ķīpsalas spice» ir reģistrēta 2004.gadā ar 291 000 latu (414 056 eiro) pamatkapitālu. Uzņēmuma darbības veids ir būvniecības projektu izstrādāšana un starpniecība darbībā ar nekustamo īpašumu.

Uzņēmuma īpašnieki ir Irina Bondarika (60%) un SIA «Jūras mala» (40%). Uzņēmuma valdes locekļi ir Mārtiņš Pevko un Levans Salia.

«Ķīpsalas spicei» pieder 2,68% kapitāldaļu SIA «Ziemeļķīpsala».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu