Komercbanku asociācija: 2014.gadā bankas atgriezās pie stabiliem peļņas rādītājiem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

2014.gadā Latvijas bankas atgriezās pie stabiliem peļņas rādītājiem, aģentūrai BNS atzina Latvijas Komercbanku asociācijā.

«2014.gadā bankas atgriezās pie stabiliem peļņas rādītājiem. Banku ienākumu apmēra palielinājums noteikti ir saistāms ar Latvijas banku finanšu pakalpojumu eksporta pieaugumu – šā gada pirmajā pusgadā, saskaņā ar Latvijas Bankas datiem, tas audzis par 12%, un eksporta kopsumma 2014.gadā kopumā varētu būt virs 400 miljoniem eiro jeb apmēram 1,7% no iekšzemes kopprodukta (IKP),» norādīja asociācijā, atzīmējot, ka to apliecina arī kapitāla atdeves radītājs ROE – būtiski augstāks šis rādītājs ir bankām, kas orientējas uz finanšu pakalpojumu eksportu, nevis sniedz finanšu pakalpojumus vietējā tirgū.

Asociācijā minēja, ka rezultātus noteikti dod arī 2011.-2012.gadā banku veiktā efektivizācija un darbības pārstrukturēšana, kā arī pakalpojumu pārnese uz e-risinājumiem. Tāpat ir jāņem vērā Latvijas ekonomikas kopējā izaugsme. «Tā [Latvijas ekoomikas izaugsme] šogad ir lēnāka nekā pērn, bet algu pieaugums turpretim palielinās, un uzņēmumu rentabilitāte turas līdzīgā līmenī. Tas varētu nozīmēt kredītņēmēju maksātspējas uzlabošanos, attiecīgi esošā kredītportfeļa kvalitātes uzlabošanos un iespēju samazināt uzkrājumus,» pauda asociācijā.

Asociācijā arī atzīmēja, ka banku kredītportfelis joprojām turpina samazināties, tomēr jau lēnākā tempā nekā iepriekšējos gadus un 2014.gada septembra beigās banku kopējais kredītportfelis bija 14,8 miljardi eiro, kas ir par 5% mazāk nekā pērnā gada beigās. «Kreditēšanu balsta korporatīvā kreditēšana, aizdevumi uzņēmējdarbībai, kaut gan arī šī segmenta pieprasījuma pusi bankas vēlētos redzēt daudz aktīvāku. Privātpersonu jomā vērojamais hipotekāro kredītu apmēra pieaugums 2013.gadā ir piebremzējies 2014.gadā. To veicina zināmā mērā piesardzība gan no kredītņēmēju puses, mazinoties pārliecībai par turpmāku ekonomikas izaugsmi, gan arī banku piesardzīgāka attieksme, īpaši gada beigās, ņemot vērā likumdošanas izmaiņas,» klāstīja asociācijā.

«Nevaram arī neatzīmēt, ka visu pēdējo piecu gadu laikā jauno ieviesto normatīvo prasību izpildes rezultātā sadārdzinās arī kreditēšana, un īpaši to jūt tieši mazie un vidējie uzņēmumi, daudz mazāk – lielie un eksportējošie,» piebilda asociācijā.

Tāpat Latvijas Komercbanku asociācijā minēja, ka noguldījumu apmērs bankās šogad turpināja pakāpeniski palielināties un septembra beigās kopējais noguldījumu apmērs bija 21,03 miljardi eiro, kas ir gandrīz par 8% vairāk nekā pagājušā gada beigās.

«Ja pērnā gada nogalē eiro ieviešanas ietekmē būtiski straujāk auga vietējo privātpersonu noguldījumu apmērs, tad šogad straujāks pieaugums bijis ārvalstu klientu noguldījumu apmērā - trijos ceturkšņos par 13,5%. Tomēr kopumā vietējo un ārvalstu klientu noguldījumu proporcija saglabājas stabila un līdzvērtīga - vietējo klientu noguldījumu apmērs septembra beigās bankās bija 10,56 miljardi eiro, ārvalstu klientu – 10,47 miljoni eiro,» atzīmēja asociācijā.

Asociācijā arī norādīja, ka 2014.gads Latvijas bankām bija nozīmīgs, atmiņā paliekošs gads ar virkni tālejošu notikumu.

«Pirmām kārtām, šis bija pirmais gads Latvijā ar eiro, kuram bankas bija nopietni gatavojušās jau vairāk nekā gadu. Pāreja uz bezskaidrās naudas eiro notika gludi, bez problēmām un krīzes situācijām. Skaidrās naudas apmaiņa no latiem pret eiro bankās turpinājās vēl visu pirmo 2014.gada pusi, un šajā laikā bankās pret eiro tika apmainīti 281,4 miljoni latu, veicot vairāk nekā 739 tūkstošus darījumu (iemaksājot skaidrās naudas latus kontā vai mainot latus pret eiro skaidro naudu),» informēja asociācijā.

Tāpat asociācijā atzīmēja, ka 2014.gadā reāli sākās arī Banku savienības darbība - 4.novembrī darbu sāka eiro zonas valstu vienotā banku uzraudzības sistēma, Eiropas Centrālajai bankai (ECB) pārņemot 120 lielāko banku uzraudzību. Tiešā ECB pārraudzībā nonāca arī trīs Latvijas lielākās bankas – «Swedbank», «ABLV Bank» un «SEB banka». Arī pārējo banku uzraudzības sistēmā ieviestas nozīmīgas izmaiņas – gan būtisku uzraudzības lēmumu pieņemšanas jomā, gan arī regulējošo dokumentu jomā.

«Treškārt, vietējā tirgū strādājošām bankām 2014.gads noteikti paliks atmiņā kā «nolikto atslēgu principa» ieviešanas gads, kas aizvēra ceļu uz savu mājokli daudzām jaunajām ģimenēm,» piebilda asociācijā.

Latvijas Komercbanku asociācija ir biedrība, kurā uz brīvprātības principa pamata apvienojas Latvijā reģistrētās bankas un ārzemju banku filiāles. Tā dibināta 1992. gada jūlijā. Asociācijas mērķis ir sekmēt Latvijas banku sistēmas nostiprināšanu un attīstību, koordinējot banku kopējo problēmu risināšanu, pārstāvot banku kopējās intereses valsts un pašvaldību institūcijās, kā arī vietējās un starptautiskajās organizācijās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu