Japānas valdība ekonomikas stimulēšanai atvēl 3,5 triljonus jenu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters

Lai stimulētu ekonomiku, kas stipri cietusi no nodokļu paaugstināšanas, Japānas premjerministrs Sindzo Abe nolēmis atvēlēt 3,5 triljonus (23,8 miljardus eiro) jenu ASV dolāru.

Ekonomikas stimulēšanas pasākumu paketes mērķis ir sniegt atbalstu provinču tautsaimniecībai, mazajiem uzņēmumiem un mājsaimniecībām. Vienlaikus paredzēts palielināt valdības izdevumus dabas katastrofu skarto apvidu atjaunošanai.

«Strauji īstenojot šos pasākumus, manuprāt, mēs varam veicināt patēriņu un nostiprināt provinču ekonomiku, kā arī paplašināt pozitīvās izaugsmes ciklu uz visiem valsts nostūriem,» uzrunājot parlamenta deputātus, norādīja Abe.

Pēc aprīlī notikušās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) paaugstināšanas ievērojami pasliktinājušies Japānas makroekonomiskie rādītāji.

Kopš nākšanas pie varas pirms diviem gadiem Abe jau piedāvājis virkni uzņēmējdarbībai labvēlīgu iniciatīvu, kā arī palielinājis valdības tēriņus, cenšoties atdzīvināt stagnācijā esošo ekonomiku.

Viņa politiku atbalstījusi arī Japānas banka, īstenojot paralēlu, agresīvu tirgus stimulēšanas politiku.

Valdības centieni ir samazinājuši jenas kursu un vairojuši lielāko uzņēmumu, īpaši eksportētāju, ieņēmumus.

Taču valdības kritiķi norāda, ka pozitīvo ietekmi joprojām neizjūt mazie uzņēmumi un patērētāji, kuru algas sarūk.

Saskaņā ar jauno valdības ieceri 600 miljardi jenu tiks atvēlēti reģionālās ekonomikas stimulēšanai, 1,2 triljoni – patēriņa un mazo uzņēmumu atbalstam, bet 1,7 triljoni – dabas skarto apvidu atjaunošanai.

Cita starpā paredzēta to mazo uzņēmumu subsidēšana, kas cietuši no degvielas cenu kāpuma un jenas kursa krituma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu