«Alstom» maksās ASV 772,3 miljonus dolāru par ārzemēs veiktu kukuļdošanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Francijas transporta, infrastruktūras un enerģētikas kompānija «Alstom» atzīs savu vainu un samaksās 772,3 ASV dolārus (629 miljoni eiro) lielu naudas sodu par ārzemēs veiktu kukuļdošanu, pirmdien paziņoja ASV Tieslietu ministrija.

«Alstom» ir atzinusi, ka piekukuļoja amatpersonas, lai iegūtu enerģētikas un transporta projektus no valstij piederošām kompānijām visā pasaulē, tai skaitā Bahamās, Ēģiptē, Indonēzijā, Saūda Arābijā un Taivānā.

Kopā

«Alstom» kukuļos samaksāja vairāk nekā 75 miljonus dolāru (61 miljons eiro), lai iegūtu četri miljardus dolāru (3,26 miljardi eiro) vērtus projektus.

Tādējādi kompānija nodrošināja 300 miljonu dolāru (244 miljoni eiro) lielu peļņu, norādīja ASV prokurori.

«»Alstom» korupcijas shēma ilga vairāk nekā desmit gadus un vairākos kontinentos,»

sacīja ASV ģenerālprokurora vietnieks Džeimss Kols.

«Tā bija pārsteidzoša savā plašumā, nekaunībā un pasaules mēroga sekās,» viņš piebilda.

Ja naudas sodu apstiprinās ASV tiesa, tā būs lielākā summa, kas ir samaksāta par ārzemēs veiktu kukuļdošanu ASV Ārvalstu pretkorupcijas likuma ietvaros.

Tieslietu ministrija norādīja, ka naudas sods ir par «Alstom» nespēju atzīt savu rīcību, atteikšanos sadarboties ar Tieslietu ministrijas izmeklēšanu vairāku gadu garumā, nodarījuma plašumu, kompānijā nepastāvošu likumu ievērošanas programmu un kompānijas iepriekšējo noziedzīgo rīcību.

ASV enerģētikas kompānija «General Electric» gatavojas no «Alstom» iegādāties enerģētikas aktīvus par 12,4 miljardiem dolāru (10,1 miljards eiro).

Piektdien «Alstom» akcionāri deva piekrišanu darījumam. To paredzēts pabeigt 2015.gada vidū.

Jau ziņots, ka franču gigants «Alstom» izrādījis interesi arī par iesaistīšanos «Rail Baltica» projektā Baltijas valstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu