FM aptauja: Galvenie nodokļu maksāšanas iemesli - sociālās garantijas un ārkārtas dienestu nodrošinājums

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Galvenie nodokļu maksāšanas iemesli ir sociālās garantijas - pensijas, pabalsti, bērniem nodrošināta izglītība, kā arī ārkārtas dienestu nodrošinājums - samaksa ugunsdzēsējiem, mediķiem un policistiem, liecina Finanšu ministrijas un Valsts ieņēmumu dienesta decembrī veiktā aptauja, kurā noskaidrots iedzīvotāju viedoklis par Latvijas nodokļu politiku un nodokļu maksāšanas nepieciešamību.

Aptauja gan nav reprezentatīva, jo tajā iesaistīties varēja ikviens sociālo tīklu lietotājs, neievērojot socioloģiskajām aptaujām piemērojamos kritērijus.

No aptaujātajiem 66% respondentu uzskata, ka nevēlēšanās maksāt nodokļus liecina par īstermiņa domāšanu, nedomājot par nākotni.

Trešdaļa jeb 34% aptaujāto ir pārliecināti, ka nevēlēšanās maksāt nodokļus ir neizpratne par nodokļu maksāšanas ieguvumiem. Vairāk nekā puse jeb 52% respondentu savas zināšanas vērtē kā viduvējas. Savas zināšanas par labām vai ļoti labām uzskata 30% respondentu, turpretī 18% respondentu atzīst, ka vēlētos savas zināšanas uzlabot, liecina aptaujas rezultāti.

No aptaujātajiem šaubas par nodokļu maksāšanas nepieciešamību pauda katrs 25.respondents, norādot, ka valdībai nepieciešams sniegt vairāk informācijas un skaidri parādīt, kur un kādiem mērķiem nodokļi tiek izlietoti, demonstrējot, ka nodokļu pārdale ir efektīva un pamatota.

Latvijas nodokļu slogu kā vidēju vērtē 64% izvaicāto, bet 32% uzskata, ka nodokļu slogs ir augsts.

4% respondentu uzskata, ka nodokļu slogs Latvijā ir zems.

Aptauja veikta no 9. līdz 19.decembrim. Tajā piedalījās 557 respondenti, no kuriem 32% bija studenti, 30% - skolēni, 28% - algoti darbinieki, bet pārējie 10% - pašnodarbinātie, bezdarbnieki, uzņēmēji un pensionāri. Aptaujā cilvēki piedalījās, aizpildot anketas, uz kurām saites tika ievietotas Finanšu ministrijas «Facebook» un tvitera kontos, kā arī aizpildot anketas Finanšu ministrijas un Valsts ieņēmumu dienesta rīkotajos semināros jauniešiem par nodokļu maksāšanu. Aptauja un semināri ir viena no sociālās kampaņas «Dots devējam atdodas» aktivitātēm. Kampaņas mērķis ir veicināt godprātīgu nodokļu nomaksu un izglītot iedzīvotājus par nodokļu nomaksas nozīmi valsts ilgtermiņa attīstībā un iedzīvotāju labklājības nodrošināšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu