Lipmans pārsūdz FKTK lēmumu sodīt viņu un Filipu Lipmanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Farmācijas kompānijas AS «Grindeks» akcionārs Kirovs Lipmans un viņa dēls pārsūdzējuši Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padomes lēmumu sodīt viņus par konstatētajiem Finanšu instrumentu tirgus likuma (FITL) pārkāpumiem, aģentūrai LETA apstiprināja Kirovs Lipmans.

Viņš uzskata, ka FKTK padomes lēmums sodīt viņu un viņa dēlu ir nepamatots. «FKTK padomei nemaz nav tiesību pieņemt šādu lēmumu. Tas nav normāli, ka pret uzņēmējiem, kuri attīsta uzņēmumus, šādi izturas. Tas noteikti ir pasūtījums.»

Tiesa, kurš varētu būt Lipmaniem nelabvēlīgā FKTK padomes lēmuma pasūtītājs, Kirovs Lipmans nenosauca.

Kā aģentūra LETA uzzināja Administratīvajā apgabaltiesā, Kirova un Filipa Lipmanu pieteikums par FKTK lēmumu tiesā saņemts 18.decembrī, tomēr pagaidām vēl nav bijis lēmums par lietas ierosināšanu.

Kā ziņots, FKTK padome nolēmusi par konstatētajiem FITL pārkāpumiem sodīt abus «Grindeks» akcionārus. Kirovam Lipmanam piemērots naudas sods 14 200 eiro apmērā, bet Filipam Lipmanam - 10 650 eiro apmērā.

Abiem akcionāriem būs jāizsaka obligātais akciju atpirkšanas piedāvājums citiem «Grindeks» akcionāriem.

Akcijas cenas noteikšanu obligātajā akciju atpirkšanas piedāvājumā regulē Finanšu instrumentu tirgus likums.

Par finanšu instrumentu tirgu regulējošo normatīvo aktu pārkāpumu - šajā gadījumā par FITL 66.panta pirmās daļas prasību nepildīšanu - FKTK ir tiesīga uzlikt soda naudu līdz 14 200 eiro, kā arī personai ir pienākums izteikt atpirkšanas piedāvājumu mazākuma akcionāriem.

Kā liecina biržas «Nasdaq Riga» vērtspapīru tirdzniecības dati, šodien «Grindeks» akcijas cena ir 5,9 eiro. Šogad maksimālā «Grindeks» akcijas cena bija 10,5 eiro, bet minimālā - 5,3 eiro, liecina vērtspapīru tirdzniecības vēstures dati.

Kopējais «Grindeks» vērtspapīru skaits ir 9 585 000.

Līdz ar to akciju atpirkšanai būtu nepieciešami vismaz aptuveni 28 miljoni eiro.

Šodien notiks «Grindeks» akcionāru ārkārtas sapulce, kurā tiks lemts par pagājušā gada peļņas izlietošanu. Valdes un akcionāru viedoklis par peļņas izmantošanu atšķiras.

«Grindeks» māteskompānijas peļņa pērn bija 9 986 053 eiro.

Valde ierosina peļņu atstāt nesadalītu un izmantot uzņēmuma attīstībai ar mērķi palielināt «Grindeks» konkurētspēju, liecina uzņēmuma akcionāru sapulces lēmumprojekts, kas iesniegts «Nasdaq Riga».

Lipmans, kura ģimenei FKTK ieskatā pieder vairāk nekā puse jeb 50,02% no kopējā balsstiesīgo akciju skaita, iesniedzis lēmumprojektu, kas paredz katram akcionāram dividendēs izmaksāt 1,04 eiro par akciju. Kopējā dividendēs izmaksājamā summa būtu 9 968 400 eiro. Atlikušo peļņas daļu 17 653 eiro apmērā Lipmans ierosina atstāt nesadalītu.

«Grindeks» sapulce notiks uzņēmuma telpās Krustpils ielā 53, Rīgā, plkst.11.

AS «Grindeks» akcijas tiek kotētas «NASDAQ OMX Riga» Oficiālajā sarakstā. AS «Grindeks» lielākie akcionāri ir Kirovs Lipmans - 33,29%, viņa sieva Anna Lipmane - 16,69%, «AB.LV Private Equity fund 2010» - 22,66%, «Swedbank» AS «Clients Account» (nominālturētājs) - 10,47%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu