Krievijas rubļa krīze baltkrievos rada paniku

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Baltkrievi piektdien ar paniku reaģējuši uz Krievijas rubļa vērtības kritumu, steidzot iegādāties ārvalstu valūtu saistībā ar bažām, ka viņu pašu valūta arī varētu devalvēties. Baltkrievijas rubļa pārdošanas apjoma ievērojamais pieaugums licis valsts centrālajai bankai paziņot par pagaidu nodokli 30% apmērā visiem ārvalstu valūtas pirkumiem.

Tāpat banka arī pieprasījusi visiem eksportētājiem pusi to ārvalstu valūtās gūto ienākumu pārvērst Baltkrievijas rubļos, bet procentu likmju paaugstinājums paredzēts, lai mudinātu baltkrievus turēt savu naudu kontos.

Baltkrievijas rublis nav oficiāli piesaistīts Krievijas valūtai, taču valsts ekonomika ir būtiski atkarīga no lielās kaimiņvalsts.

Baltkrievi jau 2011.gadā piedzīvoja dramatisku ekonomikas krīzi, rubļa vērtībai vairākkārt samazinoties un inflācijai pieaugot.

Piektdien vairāki ārvalstu valūtas maiņas punkti Baltkrievijā apturējuši darbību, bet daļai cilvēku nācies divas stundas gaidīt rindās, lai bankās izņemtu naudu.

Baltkrievijas rubļa vērtība piektdienas rītā nokritusies par 8%, bet valsts akciju birža piektdien nestrādā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu