Stabilizējot «Latvijas Piena» darbību, tam pievienojas graudkopības kooperatīvs VAKS

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Latvijas zemniekiem piederošajam Jelgavas piena pārstrādes uzņēmumam SIA «Latvijas Piens» pievienojusies arī Vidzemes agroekonomiskā kooperatīvā sabiedrība VAKS, investējot uzņēmumā 300 000 eiro un kļūstot par 9% kapitāldaļu turētāju, informēja uzņēmuma pārstāvji.

Laikā, kad piena nozare atrodas krīzes situācijā, investīcijas sekmēs uzņēmuma attīstību un paaugstinās tā konkurētspēju vietējā un eksporta tirgos, akcentē «Latvijas Piena» pārstāvji.

Atbilstoši noslēgtajam dalībnieku līgumam līdzšinējam īpašniekam piensaimnieku kooperatīvam «Trikāta KS» pieder 44%, «Latrapam» 30% un piensaimnieku kooperatīvam «Dzēse» 17% uzņēmuma kapitāldaļu.

Kā ziņots, šogad «Latvijas Piens» saskārās ar finansiālām grūtībām apgrozāmo līdzekļu trūkuma dēļ, tomēr situāciju atrisināja jaunā investora - graudkopības kooperatīva «Latraps» - pievienošanās rūpnīcai ar viena miljona eiro investīcijām.

Kā norāda VAKS valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons, ar 300 000 eiro investīciju kooperatīvs apliecina savu stratēģiju - nopelnīto kapitālu ieguldīt vietējo uzņēmumu attīstībā, tā sekmējot arī Latvijas ekonomikas attīstību.

«Analizējot krīzes situāciju, kas izveidojusies piena nozarē, secinājām, ka zemniekiem piederošais «Latvijas Piens» ir perspektīva investīcija. Rūpnīcas darbība nodrošina augstākās pievienotās vērtības radīšanu zemnieku saimniecībās ražotajam pienam, ļaujot ražotājiem perspektīvā saņemt dividendes no sev piederoša pārstrādes uzņēmuma,» sacīja Jansons.

Tikmēr «Latrapa» ģenerāldirektors Edgars Ruža atzina, ka VAKS investīcija dos iespēju stabilizēt jaunā uzņēmuma darbību, turpinot attīstīt Latvijā efektīvu vietējās zemnieku saimniecībās saražotā piena pārstrādi.

«Jaunas rūpnīcas pirmie darbības gadi nav viegli, jo piena tirgū jākonkurē ar uzņēmumiem, kuri jau apguvuši noteiktas tirgus pozīcijas, turklāt šobrīd piena nozare pārdzīvo vienu no dziļākajām krīzēm, kas sarežģī arī jaunu tirgu apguvi,» sacīja Ruža.

Arī «Trikāta KS» valdes priekšsēdētājs Uldis Krievārs sacīja, ka vietējā kapitāla investīcijas stabilizē uzņēmumu, jo dod jaunas iespējas uzņēmuma attīstībai.

«Izvēršot darbību laikā, kad piena nozare pārdzīvo kritisku situāciju visā Baltijā, jānodrošina efektīva uzņēmuma un ražošanas procesu pārvaldība, jaunu produktu izstrāde un ieviešana ražošanā, lai spētu attīstīt produktu ar augstu pievienoto vērtību eksportu. Ārvalstu tirgu apguvi paildzina arī sertifikātu iegūšana, kas prasa noteiktu laiku un papildu investīcijas,» sacīja Krievārs.

«Latvijas Piens» ražo sieru, vājpiena koncentrātu un krējumu. Eksports industriālo produktu jomā veido 98%, savukārt patēriņa produktu jomā - 17%. Produkti tiek eksportēti uz Lietuvu, Igauniju, Ukrainu, Vāciju, Slovākiju, Lielbritāniju, Izraēlu.

Kā ziņots, pērn «Latvijas Piena» apgrozījums bijis 37,21 miljons eiro salīdzinājumā ar 25,89 miljoniem iepriekšējā gadā. Uzņēmums pērn izkļuvis no iepriekšējā gada 1,34 miljonu zaudējumiem un strādājis ar 823 804 eiro peļņu.

«Latvijas Piens» dibināts 2010.gada 12.novembrī. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 3 006 400 eiro. «Latvijas Piena» īpašnieki ir piensaimniecības kooperatīvs «Trikāta KS» ar 48% kapitāldaļu, graudkopības kooperatīvs «Latraps» ar 33% kapitāldaļu un piensaimnieku kooperatīvs «Dzēse» ar 19% kapitāldaļu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu