«Latvenergo» finanšu rādītājus ietekmēja zemā ūdens pietece Daugavā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Latvijas energoapgādes kompānijas «Latvenergo» finanšu rādītājus šogad ietekmējusi zemā ūdens pietece Daugavā, sacīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs.

«Deviņos mēnešos mūsu ieņēmumi bija 748 miljoni eiro, bet peļņa – 30 miljoni eiro. Pērn šajā laikā mūsu rādītāji bija lielāki - 819 miljonu eiro apgrozījums un 32,9 miljonu eiro peļņa. Tas ir saistīts ar dabu, proti, ūdens pietece šogad Daugavā ir ļoti zemā līmenī. Faktiski tā ir zemākā pietece pēdējo 10 gadu laikā, un izskatās, ka tieši decembrī mēs pat varam sasniegt zemāko pieteces rādītāju pēdējo 100 gadu laikā. Šī iemesla dēļ deviņos mēnešos mēs Daugavas hidroelektrostacijās (HES) esam izstrādājuši par trešdaļu mazāk elektroenerģijas nekā 2013.gadā. Te mēs arī ļoti skaidri redzam hidroģenerācijas atkarību no Daugavas caurplūdes,» klāstīja Žīgurs.

Viņš atzīmēja, ka tādēļ lielāku īpatsvaru kompānijas elektroenerģijas ražošanā iegūst Rīgas termoelektrocentrāles (TEC). «Tās pēdējo 10 gadu laikā ir pilnībā modernizētas un var ražot siltumu un elektroenerģiju augsti efektīvā koģenerācijas ciklā. Ļoti labi TEC nozīme ir redzama tieši ziemas sākumā, kad hidroģenerācija nespēj apmierināt pieprasījumu pēc elektrības, un decembra sākumā TEC iekārtas strādā ar pilnu jaudu. Tādēļ arī nevienam enerģētikas speciālistam nav šaubu, ka uzbūvēt TEC bija pareizā izvēle. Tomēr arī TEC ražošanas apmērs kopumā gadā ir bijis mazāks. Redzēsim, kā beigsies gads, bet deviņos mēnešos mēs TEC esam saražojuši par 29% mazāk elektroenerģijas nekā 2013.gada deviņos mēnešos,» sacīja kompānijas vadītājs.

Pēc viņa teiktā, TEC saražotās elektroenerģijas kritums saistīts ar zemajām elektroenerģijas biržas «Nord Pool Spot» sistēmas cenām. «Mūsu TEC ir kalpojuši kā ražošanas avoti tā saucamajās vislielākā patēriņa jeb pīķa un puspīķa stundās un noseguši patēriņu tajās stundās, kad pietiekami liels imports nav bijis iespējams pārvades jaudu ierobežojumu dēļ. Savukārt pārējās diennakts stundās TEC samazināja izstrādes apjomus vai pat vispār tika apturēti, kad bija iespējams importēt lēto enerģiju no Skandināvijas,» atzīmēja Žīgurs.

Savukārt uzņēmuma finanšu rādītāju prognozes gadam kopumā viņš atklāt nevēlējās, norādot, ka «Latvenergo» obligācijas tiek tirgotas biržā.

«Latvenergo» ir Latvijas valstij piederošs energoapgādes komersants, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī sniedz telekomunikāciju un informācijas tehnoloģiju pakalpojumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu