ES līderi: brīvās tirdzniecības līgums ar ASV jāparaksta nākamgad

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) valstu līderi ceturtdien samitā Briselē vienojās, ka ir jāmēģina panākt brīvās tirdzniecības līguma parakstīšana ar ASV līdz 2015.gada beigām.

Sarunas par Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības (TTIP) līgumu, kas būtu lielākais tirdzniecības līgums pasaulē, sākās pirms 18 mēnešiem un vēl turpinās. Šo sarunu nākamā kārta ir gaidāma februārī.

«ES un ASV vajadzētu pielikt visas pūles, lai līdz 2015.gada beigām noslēgtu sarunas par ambiciozu, visaptverošu un abpusēji izdevīgu TTIP,» paziņoja ES līderi.

Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers pēc šī samita sacīja, ka šī līguma noslēgšanai līdz 2015.gada beigām vajadzētu notikt «bez Eiropas atteikšanās no zināmiem principiem, kas ir tās pamatā, tādiem kā sabiedriskie pakalpojumi».

Vairākas valstīs ir radušās bažas, ka šis līgums varētu ietekmēt to rūpniecības nozares vai sociālās labklājības sistēmas. Kampaņās pret šo līgumu ir uzsvērts, ka sarunas par to notiek slepenībā lielo firmu interesēs un šī līguma skandalozākā daļa paredz tā pārākumu pār vietējiem likumiem.

Līguma daļa par strīdu risināšanu starp investoriem un valstīm ļautu firmām sūdzēt tiesā valstu valdības gadījumos, kad firmas uzskata, ka šo valstu likumi, tostarp veselības un drošuma noteikumi, pārkāpj šo tirdzniecības līgumu un apdraud šo firmu investīcijas.

Šis līgums radītu vienotu tirgu vienam miljardam patērētāju, saskaņojot noteikumus un atceļot muitas tarifus plašā teritorijā no Aļaskas līdz Baltijas valstīm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu