ES valstu līderi vienojas par Junkera investīciju plāna iedarbināšanu nākamā gada vidū

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi ceturtdien samitā Briselē vienojas par Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žana Kloda Junkera piedāvātā 315 miljardu eiro investīciju plāna iedarbināšanu nākamā gada vidū.

Eiropadomes secinājumos teikts, ka investīciju sekmēšana un tirgus nepilnību novēršana Eiropā ir būtisks politikas uzdevums. «Jaunais uzsvars uz investīcijām kopā ar dalībvalstu apņemšanos pastiprināt strukturālās reformas un īstenot uz izaugsmi vērstu fiskālo konsolidāciju dos pamatu izaugsmei un darbavietām Eiropā,» teikts izplatītajā paziņojumā.

ES līderi aicinās Eiropas Investīciju banku (EIB) izveidot Eiropas Stratēģisko investīciju fondu (ESIF), lai laikposmā no 2015.gada līdz 2017.gadam piesaistītu 315 miljardus eiro jaunās investīcijās.

EK 2015.gada janvārī iesniegs priekšlikumu, un ES likumdevēji tiek aicināti par to vienoties līdz jūnijam,

lai jau 2015.gada vidū varētu aktivizēt jaunās investīcijas. Dalībvalstīm būs iespēja atbalstīt ESIF vai nu tieši, vai ar valstu attīstību veicinošu banku starpniecību.

Eiropadome arī uzsvērusi, ka ESIF papildinās ES pašreizējās programmas un EIB tradicionālos pasākumus. «Tālab ir jāveicina visu pašreizējo un piešķirto ES līdzekļu pilnīga izmantošana. EK cieši sadarbosies ar attiecīgajām dalībvalstīm, lai rastu risinājumus tam, kā maksimāli izmantot izdevumu saistības saskaņā ar daudzgadu finanšu shēmu laikposmam no 2007.gada līdz 2013.gadam, un atzīst, ka ir vēlams turpmākajos gados īstenot ilgtermiņa projektus, izmantojot spēkā esošo noteikumu elastīgumu,» teikts Eiropadomes secinājumos.

Tāpat Eiropadome aicinājusi EK un ES likumdevējus pastiprināt darbu ar svarīgākajiem pasākumiem,

lai ES kļūtu pievilcīgāka kā ražošanas, investīciju un inovāciju vieta un lai uzlabotu investīciju regulatīvo vidi,

tostarp virzību uz labāk integrētiem kapitāla tirgiem, vienlaikus tiecoties stingri īstenot labāka regulējuma programmu, kuras mērķis ir pārredzams un vienkāršs regulējums, ko panāk ar minimālām izmaksām.

Jau vēstīts, ka ceturtdien Briselē uz samitu pulcējas ES dalībvalstu līderi. Eiropadomes darba kārtībā ir ekonomiskā un sociālā politika, tostarp ekonomiskās situācijas izvērtēšana ES un pasākumi izaugsmes veicināšanai. Junkers novembra beigās oficiāli paziņoja par investīciju plānu 315 miljardu eiro apmērā, kura mērķis ir veicināt Eiropa Savienības ekonomikas izaugsmi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu