Bērnu līdzsvara riteņa autori pārmet bijušajiem investoriem idejas zādzību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Facebook/Brum Brum publicitātes foto

Šogad Latvijā izstrādātā unikālā bērnu balansa riteņa «Brum Brum» autori ir sašutuši par iepriekš piesaistīto investoru izvērsto «Kickstarter» kampaņu, kurā ar līdzīgu nosaukumu tiek piedāvāts ļoti līdzīga dizaina bērnu līdzsvara ritenis, pastāstīja viens no «Brum Brum» idejas autoriem Krišjānis Jermaks.

Ideja par unikālu bērnu līdzsvara riteņa risinājumu radās 2011.gadā, bet nopietni idejas īstenošanai Jermaks pievērsās šovasar, sapulcējot dizaineru komandu un izstrādājot pirmos produkta prototipus. 28.novembrī Latvijas patentu valdē tika reģistrēts balansa riteņa dizainparaugs, kura turētājs ir SIA «Project Management» (uzņēmuma nosaukums vēlāk mainīts un tagad ir SIA «Tu jau zini»), «Brum Brum» komanda turpināja darbu pie uzlabotām produkta versijām, paralēli meklējot investoru produkta ražošanas sākšanai.

Vasaras beigās šāds investors tika atrasts, taču piedāvāja neizdevīgus sadarbības nosacījumus, tādēļ sadarbība neīstenojās. Taču pavisam drīz tika uzņemti kontakti ar citu investoru - Mārtiņu Pilskalnu, kurš ir iesācējuzņēmuma «Walmoo ID» valdes priekšsēdētājs. Pilskalns kopā ar vēl diviem domubiedriem piekrita vienlīdzīgiem sadarbības nosacījumiem, kā rezultātā tika izveidots jauns uzņēmums SIA «Brum Brum Bikes» un sākās kopīgs darbs pie «Kickstarter» kampaņas plānošanas.

Tomēr attiecības esot pasliktinājušās, un drīz jaunie investori ar trīs trešās paaudzes riteņu prototipiem devušies uz Norvēģiju, lai tiktos ar «Red Bull» pārstāvjiem un meklētu plašāka tirgus apgūšanas iespējas. Pēc tam jaunie projekta dalībnieki esot sākuši izvairīties no kontaktiem. Idejas līdzautors Aldis Blicsons, kurš ir arhitekts un arī cita «start-up» uzņēmuma - «furnny» - dibinātājs, saņēmis telefoniskus pieprasījumus nosūtīt Pilskalnam «Brum Brum» rasējumus. Riteņu paraugi nav atgriezti, aizbildinoties ar to, ka tie esot palikuši Norvēģijā.

14.decembrī tika sākta «Kickstarter» finansējuma piesaistes kampaņa projektam «Zum Zum Bikes», kuru īsteno uzņēmums «Next Gen Bikes», LLC, sadarbībā ar kalnu riteņbraukšanas pasaules čempionu Stīvu Pītiju, ar kura vārdu arī tiek popularizēta kampaņa. Iepazīstoties ar «Kickstarter» lapā publiskoto attēlu, nav noliedzama līdzība ar «Brum Brum» patentēto balansa riteni, savukārt nosaukums atgādina citu bērnu riteņu ražotāja - «Zum Bikes» - nosaukumu.

Pilskalns no telefonsarunas ar aģentūru LETA atteicās.

Pēc Blicsona teiktā, 15.decembra vakarā sākušies uzbrukumi «Brum Brum» idejas autoru telefoniem un Beļģijā hostētajai mājaslapai «brumbrum.me», kura vairākas dienas nebija pieejama.

«Pirmdienas vakarā telefonu sāka «bombardēt» zvani, uz kuriem nebija iespējams atbildēt. Daži zvani bija no nezināma zvanītāja, bet citiem bija Krievijas kods. Atbildēt uz šiem zvaniem nebija iespējams. Tas turpinājās, līdz neuzliku «black-list» bloķētāju,» skaidroja Blicsons.

Savukārt «Kickstarter» kampaņas lapā norādītā interneta lapa «zumzumbikes.com» no Latvijas IP adresēm ceturtdienas pēcpusdienā joprojām nebija pieejama.

Par uzbrukumiem tālruņiem un «Brum Brum» mājaslapai Latvijas iesācējuzņēmums plāno vērsties policijā. Tuvākajā laikā viņi apņēmušies konsultēties ar advokātu un patentu speciālistu, pēc kā lems par tālākajiem soļiem savas idejas autorības aizsardzībai.

Pēc Jermaka teiktā, Pilskalns ar domubiedriem projektā ieguldījuši 4800 eiro, bet kopējās investīcijas «Brum Brum» projektā ir aptuveni 50 000 eiro. Cita starpā, iegādāts arī Latvijā ražots 3D printeris prototipu veidošanai.

«Brum Brum» turpina darbu pie produkta attīstības, patlaban ir tapis devītais, uzlabotais prototips, pabeigta industriālā prototipēšana un 2015.gada janvārī plānots sākt ražošanas procesu. Produkta prezentēšana plašākai sabiedrībai esot gaidāma ap gadu miju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu