Ušakovs: Rīgai nākamais gads nebūs viegls

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Pašreizējā ekonomiskā situācija un noteiktās sankcijas pret Krieviju būtiski ietekmēs Rīgas ekonomisko izaugsmi, tāpēc, pēc Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (S) domām, nākamais gads galvaspilsētai nebūs viegls.

Intervijā LTV raidījumam «Rīta Panorāma» Ušakovs prognozēs par nākamo gadu nebija īpaši optimistisks un analizējot vakar apstiprināto valsts budžetu piebilda, ka Rīgai nākamais gads nebūs viegls.

«Eksports uz Krieviju nebūs, tūristu skaits no Krievijas krietni samazināsies, jo pat tagad zemās rubļa vērtības dēļ tas būs vēl krietni zemāks, bet nākamā gada budžets atkal uzlikts uz pašvaldības pleciem,» sacīja Ušakovs.

Pēc Rīgas mēra domām, nākamā gada budžetā nav neviena vārda par ekonomikas attīstību, par to, kā atbalstīt uzņēmējdarbību, vai arī vienkārši stimulēt ekonomiku. Viņam šķiet, ka no ekonomiskā viedokļa Latviju gaida stagnācija.

Jau ziņots, ka Saeima vakar galīgajā lasījumā pieņēma nākamā gada valsts budžetu, un 2015.gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi prognozēti 7,3 miljardi eiro, bet izdevumi - 7,5 miljardi eiro.

Debates par budžetu un pavadošajiem likumprojektiem ilga gandrīz deviņas stundas. Par budžetu nobalsoja 60 koalīcijas deputāti, pret - 13 opozīcijas deputāti no partijas «No sirds Latvijai» un Latvijas Reģionu apvienības, bet 21 partijas «Saskaņa» deputāts atturējās.

Straujuma pirms balsojuma par nākamā gada budžetu pateicās gan pozīcijai, gan opozīcijai par intensīvo darbu. Viņa piebilda, ka darbs budžeta sagatavošanā šogad bija īpaši saspringts, ņemot vērā, ka šis bija vēlēšanu gads, savukārt nākamgad gaidāma Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības (ES) Padomē. Straujuma piebilda, ka tic, ka mēs varēsim veiksmīgi pārstāvēt Latviju, kas nākamajā gadā būs Eiropas centrā.

Savukārt finanšu ministrs Jānis Reirs (V) pēc budžeta pieņemšanas norādīja, ka viņam ir svētku un pacilāta noskaņa, jo šis ir sociāli atbildīgs budžets.

Saeimas sēdē neiztika arī bez opozīcijas kritikas. Diskutējot par atsevišķiem priekšlikumiem, opozīcijas pārstāvji norādīja gan to, ka pēc šī budžeta pieņemšanas viņiem nav labi padarītā darba sajūtas, kā arī to, ka šis ir vērtējams kā «atpalicības, nevis izaugsmes budžets».

Debates bija par atsevišķiem priekšlikumiem, tomēr plašu diskusiju par nākamā gada budžetu kopumā nebija.

Konsolidētais budžets ietver valsts pamatbudžeta un valsts speciālā budžeta summu, izslēdzot no ieņēmumu un izdevumu daļas savstarpējos pārskaitījumus starp šiem budžetiem.

Valsts pamatbudžeta ieņēmumi 2015.gadā prognozēti 5,1 miljards eiro, izdevumi plānoti 5,5 miljardi eiro. Valsts pamatbudžeta izdevumu palielinājums, salīdzinot ar 2014.gada plānu, ir aptuveni 4%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu