Ministrs: Krievijas valdībai nav stratēģiska rīcības plāna ekonomikā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Krievijas valdībai pašreizējā ekonomiskajā situācijā nav stratēģiska rīcības plāna, bet ir «reakciju» kopums uz atsevišķiem izaicinājumiem, atzina Krievijas ekonomiskās attīstības ministrs Aleksejs Uļukajevs. Komentējot jautājumu par Rietumvalstu noteikto sankciju ietekmi, ministrs atzīmēja, ka ar finanšu sankcijām un bankām saistītais komponents pakāpeniski vājināsies, bet vienlaikus pastiprināsies tehnoloģisko sankciju negatīvā ietekme.

«Saprātīga rīcība ir rīcība, par kuru kāds varbūt arī samaksās, tomēr tā mainīs situāciju. Mums ir jāmaina situācija uz šaha galdiņa, citādi notiek tikai kustība pa spirāli uz leju, atkal un atkal atkārtojot figūru agrāko stāvokli. Šāda veida plānu ir ne mazums, tomēr tie visi ir reaktīvi plāni. Nopietna plāna, kas mainītu izkārtojumu, mums līdz šim nav bijis. Lai gan mums ir ne mazums plānu, kas saistīti ar importa aizstāšanu, ar prioritāriem projektiem - tas viss ir noderīgs darbs, tomēr tā ir taktika, reakcija. Ir vajadzīgs stratēģisks plāns,» sacīja ministrs intervijā laikrakstam «Vedomosti».

«Samazināt budžeta izdevumus par 10% - tas nav plāns,» sacīja Uļukajevs, komentējot Finanšu ministrijas priekšlikumus un paskaidrojot, ka tā ir «reakcija» uz notiekošo.

«Pozīcija var būt reaktīva, bet varētu būt proaktīva. Jebkura reaktīva pozīcija ir lemta neveiksmei, filozofiski runājot,» uzskata Uļukajevs.

«Man šķiet, ka mums vajadzētu spēlēt uz apsteigšanu. Piemēram, situācijā, kad ir nopietnas budžeta problēmas, reaktīva pozīcija ir samazināt budžeta saistību limitus, bet proaktīva pozīcija ir, piemēram, samazināt nodokļus,» sacīja ministrs.

Uļukajevs pauda viedokli, ka būtu pareizi iesaldēt uz četriem gadiem municipālo nodevu ieviešanu, «lai visumā atjaunotu uzticību mūsu gatavībai un spējai izturēt saistības, kuras esam uzņēmušies».

«Mums ir ļoti svarīgi pārlaist 2014.-2015.gadu no kompāniju parādu refinansēšanas viedokļa, tālāk notiks adaptācija saistībā ar to, ka valūtas kursa vājināšanās maina tekošā konta stāvokli. Ja mēs pārvarēsim visu turbulenci, kas daudzējādā ziņā saistīta ar mūsu paviršajām darbībām naudas un finanšu sfērā, tad pēc tam pietiekami liels tekošā konta pozitīvais saldo ļaus mierīgi nodrošināt mūsu kompāniju refinansēšanu, sākot no 2016.gada,» sacīja ministrs.

«Tomēr ap to laiku sāks izpausties problēma, kas saistīta ar sankciju tehnoloģisko komponentu: ļoti daudz no tā, kas attiecas uz sankcijām mūsdienīgas naftas un gāzes izpētes un ieguves tehnoloģiju jomā, vispār nedarbojas pašlaik un droši vien nedarbosies arī nākamgad, bet no 2016.gada mums būs problēmas. Sankciju ietekmes finansiālā daļa vājināsies, bet tehnoloģiskā - pastiprināsies, un man ir grūti pateikt, kāda būs šo savstarpēji pretrunīgo tendenču mijiedarbība, tomēr tā vai citādi tas būs jūtams,» atzīmēja Uļukajevs.

Viņš pauda uzskatu, ka IKP pieaugums 3% apmērā Krievijas ekonomikā varētu atgriezties 2017.gadā. Ministrs arī uzskatīja, ka pastāv liela varbūtība tam, ka naftas cenas atkal pieaugs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu