Akcīzes nodokli piemēros arī tabakas lapām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā par akcīzes nodokli, kas paredz piemērot akcīzes nodokli arī tabakas lapām un veikt izmaiņas kārtībā, kā piemērojami akcīzes nodokļa atvieglojumi dīzeļdegvielai, kuru izmanto lauksaimnieki.

Paredzēts, ka akcīzes nodoklis tabakas lapām no 2015.gada aprīļa būs 55,49 eiro par 1000 gramiem, bet no 2018.gada janvāra - 60 eiro par 1000 gramiem.

Finanšu ministrija (FM) skaidro, ka tabakas lapas ir potenciāls avots nelegālu cigarešu ražošanai. Lai mazinātu nelikumīgu tabakas izstrādājumu ražošanas risku, tabakas lapām plānots piemērot akcīzes nodokļa likmi, kāda ir noteikta smēķējamai tabakai. No akcīzes nodokļa atbrīvos tās tabakas lapas, kuras fiziskā persona audzē personiskām vajadzībām, ar nosacījumu, ka tās netiek realizētas.

FM arī atzīmē, ka jautājums par akcīzes nodokļa piemērošanu tabakas lapām ir risināms katras Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts nacionālā līmenī. Tabakas lapas ES nav harmonizējama akcīzes prece, tāpēc šo produktu aprite tiek uzraudzīta ievērojami vājāk nekā tabakas izstrādājumiem. Patlaban jebkurš komersants var ievest tabakas lapas, bet Valsts ieņēmumu dienests nesaņem nekādu informāciju par šo darījumu, izņemot tad, ja tabakas lapas tiek importētas no ārvalstīm, kas nav ES dalībvalstis.

Likumā piedāvāti arī citi grozījumi. Piemēram, tiek piedāvāts precizēt normu par akcīzes nodokļa atbrīvojumu dabasgāzei, ko izmanto kā kurināmo siltumnīcās. Pašlaik likumā noteikts, ka akcīzes nodokļa atbrīvojumu piemēro tikai dabasgāzei, ko izmanto siltumnīcu siltumapgādei dārzeņu audzēšanai, izslēdzot citas lauksaimniecības nozares, kuras dabasgāzi izmanto siltumnīcu siltumapgādei. Taču vienā siltumnīcā tiek audzētas dažādas lauksaimniecības kultūras un nav iespējams nodalīt siltumapgādi. Tāpēc likumā plānots noteikt, ka akcīzes nodokļa atbrīvojumu dabasgāzei piemēro arī tādu siltumnīcu siltumapgādei, kurās tiek audzētas citas lauksaimniecības kultūras, piemēram, puķes, zemenes vai garšaugi.

Likumā tiek plānots noteikt lauksaimniecības tehnikas veidus, piemēram, traktortehnika un lauksaimniecības pašgājējmašīnas, kuros atļauts izmantot dīzeļdegvielu, piemērojot akcīzes nodokļa atvieglojumu. Plānots, ka grozījumi attiecībā uz papildu nosacījumiem no akcīzes nodokļa atbrīvotai dīzeļdegvielai, kuru izmanto lauksaimniecības produkcijas ražotāji, stāsies spēkā nākamā gada jūlijā.

Likumā tiks pārskatītas arī samazinātās akcīzes nodokļa likmes biodegvielai B30 un biodīzeļdegvielai B100. Valdībā izskatītajos dokumentos FM raksta, ka biodegvielas B30 patēriņš katru gadu samazinās. Nav sasniegts akcīzes nodokļa samazinātās likmes biodegvielai B30 ieviešanas mērķis stimulēt vietējo biodegvielas ražošanu un patēriņu, tāpēc samazinātā likme būtu jāatceļ, skaidro FM. Degvielai B30 plānots noteikt tādu pašu akcīzes nodokļa likmi, kāda ir noteikta dīzeļdegvielai, tas ir, 332,95 eiro par 1000 litriem.

Arī biodīzeļdegvielas B100 patēriņš pēdējos gados samazinās. No tā secināms, ka nav attaisnojusies akcīzes nodokļa nulles eiro likmes piemērošana biodīzeļdegvielai B100 ar mērķi stimulēt vietējo biodīzeļdegvielas ražošanu un patēriņu, norāda FM. Likumā rosināts biodīzeļdegvielai B100, kuru izmanto kā degvielu, piemērot samazināto akcīzes nodokļa likmi 75,9 eiro par 1000 litriem, un biodīzeļdegvielai B100, kuru izmanto kā kurināmo, noteikt akcīzes nodokļa likmi 6,6 eiro par 1000 litriem.

Iecerēts, ka grozījumi par akcīzes nodokli dīzeļdegvielai, kas satur biodīzeļdegvielu, un biodīzeļdegvielai stāsies spēkā nākamā gada janvārī.

Iepriekš deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) rosināja paaugstināt akcīzes nodokli alum un vīnam, kā arī citiem alkoholiskajiem dzērieniem. Tomēr pašlaik likumā šādas izmaiņas nav ietvertas. Finanšu ministrs Jānis Reirs (V) iepriekš skaidroja, ka akcīzes nodokļa paaugstināšanai nepieciešama programma uz četriem gadiem, katru gadu ceļot akcīzi atbilstoši tam līmenim, kāds ir valsts attīstības līmenis. Paaugstinot akcīzes nodokli, lielākā uzmanība tiks pievērsta stiprinātajam alum lielajos tilpumos. Konkrētus akcīzes nodokļa paaugstināšanas priekšlikumus nākotnē izstrādās darba grupa. 2015.gada pirmajā pusē pārmaiņu nebūs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu