«Coface»: Latvijā šogad audzis uzņēmumu maksātnespēju skaits

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe / LETA

Latvijā šogad par aptuveni 10% audzis uzņēmumu maksātnespēju skaits, salīdzinot ar 2013.gadu, liecina starptautiskās kredītrisku apdrošināšanas kompānijas «Coface» dati.

Bankrotu pieaugumu «Coface» skaidro ar Krievijas pārtikas embargo situāciju,

kas sāpīgi skārusi tieši mazos Latvijas uzņēmējus.

«Coface Latvija» izpilddirektors Māris Lukins skaidro, ka, līdzīgi kā iepriekš, arī šogad rudens un ziemas sezona ir nesusi jaunus bankrotus būvniecības sektorā, kad, izveidojoties piegādātāju nemaksātāju ķēdītei, vājākie uzņēmumi ir spiesti biznesu pārtraukt. Lai arī maksātnespēju skaits 2014.gadā ir nedaudz pieaudzis, šos apjomus noteikti nevar salīdzināt ar krīzes gadiem. Šogad Latvijā arī nav piedzīvots neviens tik skaļš bankrots kā rūpnīcas «Liepājas metalurgs» un tirgotāja «Plus punkts» maksātnespējas 2013.gadā, atzīmē Lukins.

Savukārt Polijā situācija uzlabojusies. «Coface» dati rāda, ka Polijā bankrotu skaits samazinājies par 11,5%. «Coface» finanšu analītiķu pieredze rāda, ka bankrotu skaits parasti atbalso valsts makroekonomisko situāciju ar viena vai divu ceturkšņu nobīdi. Tas nozīmē, ka šodienas statistika atspoguļo to situāciju, kāda bijusi ekonomikā 2013.gada beigās. Šajā periodā Polijā iekšzemes pieprasījums bija augošs ar tendenci kļūt par ekonomikas galveno virzītājspēku un eksporta tirgu risks - salīdzinoši zems, skaidro «Coface». Patlaban gan situācija ārējos tirgos uzrāda vairākus riskus. Polijas eksporta attīstību ierobežo Krievijas ekonomiskā krīze, kā arī lēnā atveseļošanās eirozonā. Īpaši spēcīga ietekme ir otrajam faktoram, jo 53% Polijas eksportu nodrošina eirozonas valstis, Vācija, piemēram, veido 26% no kopējā eksporta apjoma. «Coface» prognozē šogad minimālu pieaugumu eirozonas valstīs par 0,9%, kamēr Krievijā tiek prognozēta stagnācija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu