LLKC: Latvijas lauksaimniekiem šis ir bijis sarežģīts gads

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijas lauksaimniekiem 2014.gads ir bijis sarežģīts, pastāstīja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis.

Viņš norādīja, ka Latvijas zemniekiem šis ir bijis grūts gads un atsevišķās jomās varētu būt kritušies ražošanas apmēri. «Tādā optimistu skatījumā šis gads noteikti ir bijis sliktāks, jo daudzi zemnieki patlaban ir kļuvuši ļoti piesardzīgi. Šis bija tiešām ļoti sarežģīts gads - bija ļoti smagas sarunas ar Eiropas Komisiju (EK), ļoti smagas sarunas šeit iekšienē, kā dalīt Lauku attīstības programmas naudu nākotnē,» sacīja Cimermanis.

Viņš minēja, ka tostarp augkopībā laika apstākļu, izsalušo ziemāju un sliktākas ražas dēļ šogad ir klājies sliktāk, tostarp sevišķi lielas izmaksas bija zemniekiem Zemgales reģionā pārsēšanas dēļ.

Tomēr sevišķi smags gads esot bijis piensaimniecībā. «Daudziem saimniekiem atkal ir jāpārvērtē savs darbības virziens, spējas, attīstības plāni, ko ļoti spēcīgi bremzē [Krievijas embargo],» sacīja Cimermanis, piebilstot, ka Krievijas embargo dēļ piensaimniekiem aizvērās eksporta tirgus uz Krieviju, radot būtiskus zaudējumus.

Tāpat LLKC vadītājs pastāstīja, ka šogad vilšanos sagādājuši nākamajā Lauku attīstības programmā (LAP) 2014.-2020. gadam apstiprinātie zemie tiešmaksājumi Latvijas lauksaimniekiem. «Nedaudz bija jūtama vilšanās no zemniekiem par to, kāds bija sarunu iznākums par LAP finansējumu Baltijas valstīm, jo tur tomēr netika panākta solidaritāte - Latvija joprojām ir pēdējā vietā no Eiropas par hektāru saņemto maksājumu ziņā. Tā arī nebija laba ziņa, kaut gan daudzi uz to raudzījās ar lielām cerībām,» teica Cimermanis.

Vienlaikus viņš piebilda, ka šogad nozari negatīvi ietekmējis arī zemes cenu kritums. «Šogad saistībā ar jauno zemes likumu [likumu par zemes privatizāciju lauku apvidos] zemes tirgū bija tāds kūlenis, tāpat notika arī zemes pārvērtēšana - zeme tika reāli atzīta par resursu, ar kuru efektīvi jāstrādā, bet notikumi gada otrajā pusē daudzām saimniecībām attīstību ir nobremzējuši, līdz ar to zemes cenas ir kritušās,» sacīja LLKC valdes priekšsēdētājs.

LLKC darbojas kopš 1991.gada un ir lielākais un plašākais lauku konsultāciju sniedzējs ar pilnīgu pārklājumu visā Latvijas teritorijā. Tā pastāvēšanas mērķis ir veicināt lauku attīstību, paaugstinot lauku uzņēmēju profesionālās un ekonomiskās zināšanas, nodrošināt konsultāciju un mācību organizāciju visos Latvijas novados, paaugstināt lauku iedzīvotāju konkurētspēju Eiropas Savienībā un organizēt Zemkopības ministrijas padotībā esošajās iestādēs strādājošo darbinieku tālākizglītību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu