Somijas parlaments atbalsta AES būvniecību ar Krievijas tehnoloģiju

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Somijas parlaments piektdien nobalsoja par atļauju Somijas enerģētikas kompānijai «Fennovoima» jaunas atomelektrostacijas (AES) būvniecībai sadarbībā ar Krievijas valsts atomenerģētikas kompāniju «Rosatom».

Par jaunas AES būvniecību Pihejoki Somijas ziemeļrietumos balsoja 115 Somijas parlamenta deputāti, 74 bija pret, četri atturējās, bet seši - sēdē nepiedalījās. Ierosinājums tika atbalstīts, neskatoties uz bažām, ka ciešākas attiecības enerģētikā ar Krieviju nav vēlamas, kā arī par iespējamu kaitējumu videi.

«Fennovoima» informēja, ka iesniegums par būvatļaujas saņemšanu Somijas valdībā jāiesniedz līdz 2015.gada jūnija beigām. Projektēšanas un būvniecības dokumentācija tiek gatavota kopā ar «Rosatom» grupā ietilpstošo «Rusatom Overseas».

Jaunās AES būvlaukuma sagatavošanas darbi sākās jau septembrī ar ceļu izbūvi. 2015.-2017.gadā tiks izveidota infrastruktūra, bet pirmā betona ieliešana plānota 2018.gadā.

Tāpat «Fennovoima» norādīja, ka «Rusatom Overseas» ir sarunu noslēguma posmā ar pamata piegādātājiem, ar kuriem līgumi tiks parakstīti līdz gada beigām. Nākamais sarunu posms sāksies nākamgad.

Pērn decembra sākumā tika vēstīts, ka «Rusatom Overseas» un «Fennovoima» ir parakstījusi līgumu ar «Rosatom» par vidēja izmēra atomreaktora piegādi AES «Hanhikivi-1». Tāpat ir noslēgts desmit gadu līgums 450 miljonu eiro vērtībā ar Krievijas kodoldegvielas piegādātāju «TVEL».

Tolaik «Fennovoima» informēja, ka «AES -2006» tipa reaktors tiks izvietots Pihejoki un ekspluatācijā tiks nodots 2024.gadā.

Vienošanās arī paredz, ka «Rosatom» pārņem 34% «Fennovoima» akciju. Akciju pārņemšanas darījums tika pabeigts šā gada martā. Somijas valdība ir noteikusi, ka vismaz 60% īpašumtiesību projektā ir jāpieder vietējiem akcionāriem, tādēļ Somijas valstij piederošā enerģētikas grupa «Fortum» paziņoja par plāniem palielināt vietējās īpašumtiesības projektā. Ja «Fortum» iegādātos 15% «Fennovoima» akciju, tiktu izpildīta valdības prasība.

«Fennovoima» Somijā pieder vairāk nekā 60 rūpniecības, tirdzniecības un enerģētikas uzņēmumu. Kompānija izveidota, lai attīstītu kodolenerģētiku Somijā.

Pretestība pret projektu, kuru ilgstoši atbalsta Somijas valdība, pauž ne tikai Somijas vides aktīvisti un plānotās AES apkaimes iedzīvotāji, bet arī Zviedrijas iedzīvotāji otrpus Botnijas līcim.

Projekts ir viena no divām atomelektrostacijām, ko Somijas deputāti 2010.gadā apstiprināja kā papildinājumu četriem reaktoriem, kas jau darbojas Somijā , un vienam, kuru ekspluatācijā bija plānots nodot 2009.gadā, bet tas ir atlikts līdz nākamā gada sākumam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu