FM: Latvija jau iesniegusi EK precizētu nākamā gada valsts budžeta plānu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvija jau ir iesniegusi Eiropas Komisijai (EK) precizēto nākamā gada Latvijas valsts budžeta plānu, kas paredz gan ievērot fiskāli atbildīgu valsts budžetu, gan arī tautsaimniecības izaugsmi virs eirozonā vidējās izaugsmes, norādīja Finanšu ministrijas (FM) Komunikācijas departamenta direktors Aleksis Jarockis.

Šodien EK publicētais izvērtējums par eirozonas dalībvalstu budžeta plānu projektiem ietver analīzi par tiem budžeta plāniem, kuri iesniegti EK līdz oktobra vidum. Latvija šonedēļ iesniedza precizētu budžeta plānu.

EK savā izvērtējumā secinājusi, ka Latvijas plāns kopumā atbilst Stabilitātes un izaugsmes pakta prasībām, tomēr vienlaikus Latvija aicināta budžeta procedūras laikā veikt nepieciešamos pasākumus, lai nodrošinātu, ka 2015.gada budžets pilnībā atbilst paktam.

Jarockis sacīja, ka precizētajā budžeta plānā, ko Latvija šonedēļ iesniedza EK, pilnībā ir ievērotas Stabilitātes un izaugsmes pakta prasības. Mūsu valsts nākamā gada budžetā apņēmusies īstenot fiskāli atbildīgu budžeta politiku, valsts budžeta deficītam nepārsniedzot 1% no iekšzemes kopprodukta. Latvija nākamā gada budžeta projektu veido, prognozējot 2,8% tautsaimniecības izaugsmi.

Kā ziņots, valdība iepriekš nolēma, ka nākamā gada valsts budžeta izdevumi salīdzinājumā ar 2014.gadu palielināsies par teju 240 miljoniem eiro. Šī summa ietver gan jau pagājušajā gadā pieņemtos lēmumus par papildu finansējumu, gan jaunās politikas iniciatīvas 133,2 miljonu eiro apmērā, gan citus prioritāros papildu pasākumus 46,5 miljonu eiro apmērā.

Aizsardzības budžetu nākamgad plānots palielināt par 37,9 miljoniem eiro, iekšlietām paredzēti papildu 21,3 miljoni eiro. Veselības ministrijas budžeta apjomu paredzēts palielināt par 31,1 miljonu eiro. Izglītības un zinātnes ministrijas nākamā gada budžetu plānots palielināt par teju 31,4 miljoniem eiro un rezervēt papildu trīs miljonus eiro pedagogu darba algu palielināšanai no nākamā gada septembra. Satiksmes nozarei 2015.gadā papildus tiks piešķirti 32,6 miljoni eiro. Zemkopības ministrijai valdība nākamajā gadā atbalstījusi papildu finansējumu 33 miljonu eiro apmērā. Savukārt Kultūras ministrijai papildu finansējums nākamajā gadā paredzēts 3,7 miljonu eiro apmērā.

Gala lēmumu par nākamā gada valsts budžeta projektu valdība pieņems 8.decembrī. Pirms tam par nākamā gada budžetu valdība spriedīs ar sociālajiem partneriem Nacionālās trīspusējās sadarbības padomē. Decembra sākumā valdībā tiks skatīti arī budžeta likumprojektu pavadošie likumprojekti. Plānots, ka nākamā gada valsts budžeta projekts Saeimā tiks iesniegt 10.decembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu