Iekšzemes kopprodukts 3.ceturksnī palielinājies par 0,5%

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

2014. gada 3. ceturksnī iekšzemes kopprodukts (IKP) salīdzināmajās cenās pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem palielinājies par 0,5%, salīdzinot ar 2014. gada 2. ceturksni. Salīdzinājumā ar 2013. gada 3. ceturksni, IKP pieaudzis par 2,4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie dati.

Pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem 2014. gada 3. ceturksnī, salīdzinot ar 2013. gada 3. ceturksni, IKP ir palielinājies par 2,4%.

Iekšzemes kopprodukts 2014. gada 3. ceturksnī faktiskajās cenās ir 6,3 miljardi eiro.

Ražošanas aspekts (sezonāli neizlīdzināti dati)

2014. gada trešajā ceturksnī, salīdzinot ar 2013. gada trešo ceturksni, par 0,6% samazinājās apstrādes rūpniecības temps salīdzināmajās cenās, ko ietekmēja kritums pārtikas produktu ražošanā par 0,3%, nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā – par 5,3%, kā arī iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā – par 21,5%. Apstrādes rūpniecību pozitīvi ietekmēja produkcijas kāpums koksnes un koka izstrādājumu apakšnozarē par 8,7% un gatavo metālizstrādājumu ražošanā – par 7,5%.

Dzīvojamo ēku būvniecība pieaugusi par 24,4%, vietējo cauruļvadu un komunikācijas līniju būvniecība – par 50,1%, savukārt izglītības iestāžu būvniecība un remonts palielinājās 2,1 reizi. Ielu un ceļu būvniecība samazinājusies par 11,2%, maģistrālo cauruļvadu, spēka un komunikācijas līniju būvniecība – par 26,1%.

Mazumtirdzniecība palielinājās par 3,4%, tai skaitā auto degvielas mazumtirdzniecības apjomi – par 2,6%. Par 4,3% pieauga pārtikas preču un par 2,9% – nepārtikas preču tirdzniecība.

Transporta nozares pieaugumu veicināja apgrozījuma palielināšanās autotransporta darbībā: par 4% – kravu pārvadājumos un par 6% – pasažieru pārvadājumos.

Par 9% pieauguši finanšu pakalpojumi.

Izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumi sniegti attiecīgi par 3,8% un 2,1% vairāk. Tūrisma biroju darbība paplašinājusies par 5%.

Izklaides un atpūtas pakalpojumi palielinājušies par 3%, savukārt azartspēļu nozarē pieaugums par 6%.

Izlietojuma aspekts (sezonāli neizlīdzināti dati)

2014. gada trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2013. gada trešo ceturksni privātais galapatēriņš faktiskajās cenās palielinājās par 3,1%.

Mājsaimniecību izdevumi pārtikas iegādei palielinājās par 4,5%, bet mājokļa uzturēšanas izdevumi – par 0,5%.

Mājsaimniecību izdevumi transportam samazinājušies par 1,1% (izdevumi sabiedriskajam transportam, transporta līdzekļu iegāde un ekspluatācija). Bruto pamatkapitāla veidošana pieauga par 0,8%. Preču eksports palielinājies par 2,6%, bet pakalpojumu eksports samazinājies par 5,7%. Preču importa apjomi pieauga par 0,1%, bet pakalpojumu imports krities par 2,8%.

2014. gada trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2013. gada trešo ceturksni privātais galapatēriņš salīdzināmajās cenās pieaudzis par 2,1%, tai skaitā izdevumi pārtikai – par 4,5%. Savukārt izdevumi mājokļa uzturēšanai samazinājušies par 0,6%, bet izdevumi transportam – par 1,4%.

Izdevumi bruto pamatkapitāla veidošanai samazinājās par 1,9%. To ietekmēja investīciju apjomu kritums valsts pārvaldē par 27,1% un transporta un uzglabāšanas nozarē – par 6,1%. Savukārt elektroenerģijas, gāzes apgādes, siltumapgādes un gaisa kondicionēšanas nozarē, kā arī apstrādes rūpniecībā investīcijas palielinājās par attiecīgi 0,6% un 33,4%.

Preču eksports palielinājies par 3,2%, bet pakalpojumu eksports samazinājies par 6,4%. Preču importa apjomi sarukuši par 0,5%, bet pakalpojumu imports – par 4%.

Iespējamās izmaiņas valdības sektora aprēķinos, maksājumu bilancē un finanšu pakalpojumu nozarēs, kā arī biznesa pakalpojumu indeksi tiks ņemti vērā IKP aprēķinos un ceturkšņa nacionālo kontu sabalansēšanā. Papildu informācija par šiem rādītājiem būs pieejama CSP datubāzē 85. dienā pēc pārskata ceturkšņa – 23. decembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu