Šogad darbavietās gājuši bojā 40 cilvēki

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Šā gada 11 mēnešos Latvijā nelaimes gadījumos darbavietās gājuši bojā 40 cilvēki, bet vēl tiek izmeklēti 12 gadījumi, kuru cēlonis varētu būt dabīgā nāve, liecina Valsts darba inspekcijas (VDI) statistika. Pagājušajā gadā šajā periodā darbavietās gāja bojā 27 cilvēki.

Kopumā pēdējos 10 gados Latvijā darbavietās ir gājuši bojā vairāk nekā 430 darbinieki, bet vēl vairāki tūkstoši ir guvuši smagas traumas.

«Latvijā ir daudz atbildīgu un tālredzīgu uzņēmumu, kas rūpējas ne tikai par esošajiem darbiniekiem, bet investē arī nākotnes darbinieku sagatavošanā. Tomēr ar katru gadu palielinās plaisa starp šiem uzņēmumiem un tiem, kuri labākajā gadījumā ievēro tiesību aktu minimālās prasības un darbiniekus uztver kā instrumentu īstermiņa mērķu sasniegšanā. Lai gan ikgadējā Ilgtspējas indeksā piedalās Latvijas drosmīgākie un atbildīgākie uzņēmumi, demonstrējot tālredzīgu pieeju, tomēr arī te vidējie rezultāti viszemākie ir tieši darba vides sadaļā,» norāda Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūta vadītāja Dace Helmane.

Spriežot par valsts attīstību, uzņēmumu vadītāji pētījumos norāda - laba darba vide un rūpes par darbiniekiem ir galvenais to sekmējošais faktors, bet, nonākot līdz sava uzņēmuma ilgtspējai, priekšplānā izvirzās stabils noiets uzņēmuma produkcijai vai pakalpojumiem. Pētījumi un pieredze rāda, ka darba devēji darba aizsardzību biežāk uztver kā izdevumus un šķēršļus, nevis kā iespēju uzlabot uzņēmuma darbību. Vienlaicīgi Eiropas Savienības valstīs ar darbu saistītie veselības traucējumi rada zaudējumus 2,6-3,8% apmērā no iekšzemes kopprodukta, norāda Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūta speciālisti.

Atbildība par traģēdijām darbavietās jādala mums visiem, skaidro D.Helmane: «Cik bieži mēs ikdienā nepaliekam vienaldzīgi un norādām uz kļūdām saviem darba devējiem, kolēģiem?

Puse jeb 47% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka darba apstākļi Latvijā ir slikti,

tomēr tikai katrs ceturtais darbinieks savam darba devējam ir ieteicis, kā uzlabot darbavietu.»

Pieaugot darbavietās bojā gājušo skaitam, ir palielinājies arī to nodarbināto skaits, kuri norāda, ka slikti un nedroši darba apstākļi un nesakārtota darba vide ir iemesls viņu neapmierinātībai ar darbu. Kamēr nodarbinātie Latvijā gaida arvien lielākas uzņēmuma rūpes par darbiniekiem un darba vidi, tikmēr

uzņēmējiem fokuss uz darba vides uzlabošanu manāmi samazinās.

«Turpretī pasaulē gan uzņēmumu vadītāji, gan to darbinieki apzinās labu izturēšanos pret darbiniekiem kā uzticības pamatu un turpina ieguldīt darba vides attīstībā,» piebilst D.Helmane.

Sabiedrības spiediens lielā mērā var ietekmēt uzņēmumu darbību, diemžēl pētījumi liecina, ka Latvijā iedzīvotāji joprojām neizmanto savas tiesības izvēlēties. Salīdzinot ar datiem Eiropā (ap 70%), Latvijas iedzīvotāji gandrīz divreiz retāk (39%) pēdējā gada laikā ir atteikušies no tādu uzņēmumu precēm un pakalpojumiem, kuru rīcību tie neatbalsta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu