OPEC vienojas nemainīt naftas ieguves apjomu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Naftas eksportētājvalstu organizācija OPEC ceturtdien Vīnē notikušajā sanāksmē nolēma saglabāt pašreizējās naftas ieguves kvotas, paziņoja Kuveitas naftas ministrs Kuveitas naftas ministrs Ali al Omairs.

«Bez izmaiņām,» norādīja ministrs.

Šī ir viena no pēdējo gadu laikā svarīgākajām OPEC sanāksmēm, ņemot vērā uz organizācijas dalībvalstīm izdarīto spiedienu naftas cenu straujā krituma dēļ.

Reaģējot uz šo paziņojumu, naftas cenas pasaules tirgū samazinājās par vairāk nekā trīs dolāriem,

sasniedzot zemāko līmeni kopš 2010.gada augusta.

«Tas ir lielisks lēmums,» komentējot piecas stundas garās sanāksmes rezultātus, paziņoja Saūda Arābijas naftas ministrs Ali al Nuaimi.

Saūda Arābija jau iepriekš bija vieno no tām valstīm, kas noraidīja aicinājumus samazināt naftas ieguvi, ja vien tām netiks garantēta tirgus daļa augstas konkurences tirgū, jo sevišķi ASV, kur iekšzemē iegūtās slānekļa naftas straujais pieplūdums arī daļēji vainojams pie enerģijas piegāžu pārpilnības pasaulē.

Analītiķi iepriekš skaidroja, ka gadījumā, ja OPEC samazinātu naftas ieguves kvotas, organizācija atdotu lielāku tirgus daļu slānekļa naftas ražotājiem un tas nav dalībvalstu ilgtermiņa interesēs.

Savukārt

par naftas ieguves apjomu samazināšanu iestājās nabadzīgākās OPEC dalībvalstis Venecuēla un Ekvadora.

Venecuēlas naftas ministrs Rafaels Ramiress OPEC sanāksmi pameta acīmredzami neapmierināts un attiecās komentēt sarunu iznākumu.

Saskaņā ar Starptautiskās Enerģētikas aģentūras (IEA) datiem OPEC pagājušajā mēnesī ieguva 30,6 miljonus barelu naftas dienā.

OPEC nodrošina aptuveni trešdaļu no pasaulē iegūtās naftas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu