Deviņos mēnešos «Latvijas Gāzes» peļņa sarukusi par 7,2%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Šā gada deviņus mēnešus AS «Latvijas Gāze» pabeidza ar 12,9 miljonu eiro peļņu, kas ir par 7,2% mazāka nekā attiecīgajā 2013.gada periodā, kad uzņēmuma peļņa bija 13,9 miljoni eiro, liecina «Latvijas Gāzes» biržā «NASDAQ OMX Riga» iesniegtais neauditēts finanšu pārskats par 2014.gada deviņiem mēnešiem.

Šā gada deviņos mēnešos patērētājiem pārdota dabasgāze un sniegti pakalpojumi par 333,6 miljoniem eiro, kas ir par 20,2% mazāk nekā attiecīgajā 2013.gada periodā.

Ieņēmumu samazinājumu pret 2013.gada attiecīgo periodu «Latvijas Gāze» saista ar dabasgāzes tirdzniecības apjoma izmaiņām un to, ka gada pirmajos deviņos mēnešos naftas produktu kotāciju un valūtas kursu izmaiņu rezultātā rūpnieciskajiem lietotājiem un iedzīvotājiem tika piemēroti dabasgāzes diferencētie tirdzniecības gala tarifi, kas atbilda dabasgāzes tirdzniecības cenai - tā bija par 6,8% zemāka nekā 2013.gada deviņos mēnešos.

Ieņēmumi, salīdzinot ar 2013.gadu, samazinājās gan rūpnieciskajā, gan mājsaimniecību klientu sektorā.

«Latvijas Gāze» šā gada deviņos mēnešos patērētājiem pārdeva 863 miljonus kubikmetru dabasgāzes. Salīdzinājumā ar attiecīgo 2013.gada periodu

dabasgāzes realizācija ir samazinājusies par 17,5%.

Dabasgāzes tirdzniecības apjomu samazinājums saistīts ar āra gaisa temperatūras atšķirībām, kā arī ar siltumapgādes uzņēmumu investīcijām atjaunojamo energoresursu izmantošanā un daļēju fosilā kurināmā aizstāšanu ar šķeldu.

Dabasgāzes izsūknēšanas sezona 2014.gadā bija garāka, nekā tika plānots, jo neatliekamu pārvades gāzesvada «Toržoka-Valdaja» remontdarbu dēļ dabasgāze lietotājiem tika piegādāta no Inčukalna pazemes gāzes krātuves (PGK) līdz 23.maijam. Iesūknēšanas sezonas aizkavēšanās neietekmēja Inčukalna PGK piesūknēšanu, jo šogad siltās ziemas dēļ iesūknējamās gāzes apjoms bija mazāks.

Iesūknēšanas sezona Inčukalna PGK tika pabeigta 2014.gada 23.oktobrī, iesūknēšanas sezonas beigās sasniedzot aktīvās dabasgāzes apjomu 2300 miljonus kubikmetru.

Jau ziņots, ka šā gada pirmos sešus mēnešus «Latvijas Gāze» noslēdza ar 10,7 miljonu eiro peļņu, kas ir par 0,01% mazāka nekā attiecīgajā posmā pērn, kad uzņēmuma peļņa bija 10,8 miljoni eiro, liecina «Latvijas Gāzes» neauditētais finanšu pārskats par šā gada pirmajiem sešiem mēnešiem.

Šogad sešos mēnešos patērētājiem pārdota dabasgāze un sniegti pakalpojumi par 266,4 miljoniem eiro, kas ir par 20,5% mazāk nekā attiecīgajā 2013.gada periodā.

Savukārt «Latvijas Gāzes» ieņēmumi, salīdzinot ar 2013.gadu, samazinājās gan rūpnieciskajā, gan mājsaimniecību klientu sektorā.

«Latvijas Gāzes» peļņa 2013.gadā bija 32,2 miljoni eiro. Kompānijas neto rentabilitāte 2013.gadā bija 5,6%.

Lielākais «Latvijas Gāzes» akcionārs ir Vācijas «E.ON Ruhrgas International GmbH», kurai pieder 47,2% akciju, 34% pieder Krievijas kompānijai «Gazprom», bet 16% - SIA «Itera Latvija».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu