Par 43% augs Jelgavas novada poligonā «Brakšķi» atkritumu glabāšanas tarifs

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padome apstiprinājusi SIA «Zemgales Eko» iesniegto sadzīves atkritumu apglabāšanas tarifu poligonā «Brakšķi», Jelgavas novadā, kas paredz, ka atkritumu glabāšanas tarifs augs par 43%.

Komersants poligonā «Brakšķi» patlaban piemēro SPRK 2011.gadā apstiprināto sadzīves atkritumu apglabāšanas tarifu - 19,48 eiro par tonnu bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN) un dabas resursu nodokļa (DRN). Taču, sākot no nākamā gada 1.janvāra, sadzīves atkritumu apglabāšanas tarifs «Brakšķu» poligonā būs 27,9 eiro par tonnu.

Poligonā «Brakšķi» nonāk sadzīves atkritumi no Jelgavas pilsētas un Jelgavas, Ozolnieku, Dobeles, Tērvetes un Auces novada.

Pirms tarifa apstiprināšanas SPRK izvērtēja «Zemgales Eko» iesniegto informāciju un tarifa projektā iekļauto izmaksu pamatotību. Sākotnēji komersanta iesniegtais tarifa projekts sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojuma nodrošināšanai poligonā «Brakšķi» paredzēja 38,41 eiro par tonnu. Izskatīšanas procesā tika precizētas tarifu veidojošās izmaksas un aprēķiniem lietotie atkritumu apjomi, kā

rezultātā tarifs, salīdzinot ar sākotnēji iesniegto, samazinājās par 10,51 eiro par tonnu.

Komersants skaidro, ka

galvenais tarifa projekta iesniegšanas iemesls ir straujš atkritumu apjoma samazinājums,

kas saistīts ar to, ka no 2013.gada otrā ceturkšņa SIA «Jelgavas komunālie pakalpojumi» ir sācis darbu jaunuzbūvētajā atkritumu šķirošanas stacijā, kurā nešķiroti sadzīves atkritumi tiek sagatavoti apglabāšanai, tādējādi nodrošinot, ka poligonā tiek apglabāti tikai tālākai pārstrādei neizmantojamie atkritumi.

Lai uzklausītu pakalpojumu lietotāju viedokli par iesniegto tarifa projektu, SPRK šā gada 1.augustā Jelgavas novadā Līvbērzes pagasta «Brakšķu mājās» rīkoja uzklausīšanas sanāksmi. Tajā piedalījās «Zemgales Eko» pārstāvji, amatpersonas no Jelgavas pilsētas, Jelgavas novada un Dobeles novada pašvaldības, atkritumu savākšanas operatoru pārstāvji no SIA «Dobeles komunālie pakalpojumi» un SIA «Jelgavas novada KU», masu mediju pārstāvji, kā arī viens sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu lietotājs.

Izvērtējot tarifa projektu, to veidojošo izmaksu pamatojumu un komersanta iesniegtos skaidrojumus, SPRK secināja, ka apstiprinātais tarifa projekts ir pamatots un aprēķināts tādā apmērā, lai segtu «Zemgales Eko» sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojuma izmaksas atbilstoši regulatora noteiktai sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojuma tarifa aprēķināšanas metodikai.

SIA «Zemgales Eko» reģistrēta 2009.gada 11.novembrī un savu saimniecisko darbību sākusi 2010.gada 1.janvārī. Tās kapitāldaļu turētājas ir Bauskas novada dome (28%) un Jelgavas pilsētas dome (72%). Komersanta pamatdarbības veids ir atkritumu apsaimniekošana Jelgavas novada poligonā «Brakšķi», Bauskas novada poligonā «Grantiņi», kā arī dalīti vākto atkritumu šķirošanas un pārkraušanas centrā Jelgavā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu