Daļai ražojošo uzņēmumu attīstību ierobežo darbaspēka trūkums

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

No Latvijas ražojošajiem uzņēmumiem 46% atzīst, ka to attīstību ierobežo darbaspēka trūkums, atklāj «Swedbank» veiktā uzņēmumu aptauja.

No aptaujātajiem kokrūpniecības uzņēmumiem 55% minējuši, ka to attīstību ierobežo darbaspēka trūkums, no būvmateriālu uzņēmumiem to minējuši 44%, no metālu nozares uzņēmumiem - 33%, bet no pārtikas nozares uzņēmumiem - 28%.

Arī Igaunijā situācija ir līdzīga - tur analoģiskā aptaujā 45% uzņēmumu atbildējuši, ka jūt darbaspēka trūkuma ietekmi uz uzņēmuma attīstību.

Saskaņā ar aptaujas datiem

51% Latvijas ražojošo uzņēmumu plāno palielināt algas savos uzņēmumos.

Vidējās algu palielināšanās prognozes ir 4,4%, taču tie uzņēmumi, kas plāno algu palielinājumu, pieaugumu prognozē gandrīz divreiz lielāku - par 8,6%. Mazie uzņēmumi un kokrūpniecības nozare prognozē lielākus algu pieaugumus - attiecīgi 9,5% un 11,7%.

«Swedbank» Ražošanas uzņēmumu apkalpošanas nodaļas vadītājs Edijs Kupčs vērtēja, ka gaidāmais algu pieaugums ir veselīgs un balstīts un ekonomikas principiem.

Dati par Latvijas ražojošajiem uzņēmumiem iegūti, telefoniski apzinot 100 uzņēmumu vadības pārstāvjus. Aptauja veikta laikā no jūnija līdz septembrim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu