«Citadeles» pārdošanas parlamentārās izmeklēšanas komisiju vadīs Kūtris

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Par «Citadeles» pārdošanas darījuma parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītāju ievēlēts bijušais Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētājs Gunārs Kūtris («No sirds Latvijai», NSL).

Par Kūtra ievēlēšanu amatā ievēlēšanu komisijas vadītāja amatā balsoja septiņi deputāti. Savukārt par komisijas priekšsēdētāja biedru tika ievēlēts Jānis Trupovnieks (Zaļo un zemnieku savienība, ZZS), bet par sekretāru Imants Parādnieks (Nacionālā apvienība, NA).

Kūtris pēc ievēlēšanas amatā žurnālistiem norādīja, ka komisijas kopējais uzdevums ir ietverts parlamentārās izmeklēšanas komisijas pilnajā nosaukumā, ko apstiprināja Saeimas plenārsēdē.

«Mēs visi esam dzirdējuši, ka ir pārdotas valstij piederošās bankas «Citadele» daļas. Šis darījums ir noslēgts, un kā jurists teju simtprocentīgi varu teikt, ka šo procesu pagriezt atpakaļ nav iespējams,» sacīja bijušais ST priekšsēdētājs.

«Ne tikai lielai iedzīvotāju daļai, bet arī Saeimas deputātiem šis darījums nav skaidrs. Iespējams, ka tie, kas ir koalīcijā, zina darījuma detaļas un var par to spriest. Mēs, kas esam opozīcijā, nezinām, kā īsti šis darījums notika. Tāpēc šī izmeklēšanas komisija centīsies to noskaidrot,» paskaidrojot komisijas izveides nepieciešamību, sacīja Kūtris.

Kūtris, runājot par izmeklēšanas komisijas uzdevumiem, cita starpā pauda, ka jānoskaidro, kādēļ bija nepieciešama tāda steiga pārdošanas darījuma īstenošanai. «Jāvērtē vai pašā pārdošanas procedūrā ir ievēroti godīgi noteikumi,» viņš piebilda.

Uz jautājumu, vai šīs izmeklēšanas komisijas darbs vainagosies panākumiem, ņemot vērā, ka dažādu iepriekšējo šādu izmeklēšanas komisiju darbs nebija sekmīgs, Kūtris atbildēja, ka, ja viņš ir nācis uz parlamentu strādāt, viņš vēlas cilvēkiem acīs skatoties pateikt - šis darījums bija tāds, kas atbilda likumam.

«Mums ir jānoskaidro kāda ir šī situācija. Ja rezultātā kāda amatpersona ir saucama pie atbildības, protams, tas būs jārosina,» sacīja Kūtris.

Jaunais komisijas vadītājs sacīja, ka iepriekš nav vēlējies uzņemties komisijas vadību, bet pārdomājis pēc konsultācijas ar partijas biedriem.

Pret Kūtra kandidatūru vadītāja amatā iebilda Andrejs Elksniņš («Saskaņa»), sakot, ka Kūtri ir izvirzījušas koalīcijas partijas.

Ceturtdien pēc «Citadeles» pārdošanas darījuma parlamentārās izmeklēšanas komisijas sastāva apstiprināšanas Saeimā notika pirmā komisijas sēde, kuras darba kārtībā bija paredzēta tās vadības ievēlēšana.

Jau ziņots, ka darbam parlamentārās izmeklēšanas komisijā 12.Saeimā ievēlētās partijas deleģējušas Kūtri, Silviju Šimfu (NSL), Ingu Biti, Mārtiņu Bondaru (LRA), Trupovnieku, Edgaru Putru (ZZS), Elksniņu, Igoru Pimenovu («Saskaņa»), Kārli Šadurski, Romualdu Ražuku («Vienotība»), kā arī Kārli Krēsliņu un Parādnieku (NA).

Aģentūra BNS vēstīja, ka 13.novembrī Saeimas ārkārtas sēdē deputāti vienbalsīgi nolēma izveidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju bankas «Citadele» pārdošanas darījuma izvērtēšanai. Komisijas izveidi rosināja opozīcijā esošā partija «Saskaņa», kuras pārstāvis Elksniņš iepriekš paudis viedokli, ka, valdībai steigā pārdodot banku «Citadele», ir radīti nosacījumi, ka Latvijas valsts nespēj ietekmēt bankas pārdošanas cenu, proti, valsts var nesaņemt pat jau iepriekš izskanējušo summu - 74 miljonus eiro. Viņaprāt, tas pastiprina aizdomas par korupciju darījumā.

Lēmumprojekts par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi paredz, ka tai būtu jāizmeklē 75% bankas «Citadele» akciju pārdošanas procesa atklātība un virzība, pārdošanas cenas un tālākpārdošanas aizlieguma termiņa noteikšanas kritēriji, pārdošanas līguma noteikumi un citi aspekti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu