Dalailamas vizītes dēļ Igaunijas piena produktiem slēgts Ķīnas tirgus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pēc Tibetas garīgā līdera Dalailamas vizītes Igaunijā 2011.gadā un viņa uzņemšanas augstākajā līmenī Igaunijas piena pārstrādes uzņēmumiem Ķīnas tirgus ir slēgts, vēsta laikraksts «Eesti Päevaleht».

2011.gadā Dalailama neformālā vizītē ieradās Igaunijā, tomēr pēc viņa tikšanās ar vairākām augstām Igaunijas amatpersonām, tostarp valsts prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu, Igaunijas un Ķīnas tirdzniecības attiecības vēl joprojām ir iesaldētas. Tas attiecas arī uz piena produktiem, kuriem Krievijas sankciju dēļ Igaunijas uzņēmumi aktīvi meklē jaunas tirgus iespējas.

Ķīnas tirgū aktīvi darbojas somi, tomēr Igaunijai tur vietas nav. «Igaunijai un Somijai ir atšķirīgas piena produktu eksporta stratēģijas. Viņi koncentrējas uz Ķīnu, bet mēs ne, jo tās tirgus mums pašlaik ir slēgts. Mums nav jēgas slēgt līgumus uzņēmumu līmenī, jo mūsu produkti tur ir aizliegti. Pēc Dalailamas uzņemšanas Igaunijā mūsu situācija Ķīnas tirgos nav attīstījusies mums par labu,» norādīja ārvalstu tirdzniecības un uzņēmējdarbības ministre Anne Sullinga.

2011.gadā partijas «Tēvzeme un «Res Publica» apvienība» ministri un prezidents Ilvess nolēma tikties ar Dalailamu, kas apmeklēja Igauniju. Toreiz tika norādīts, ka tas nekādā veidā neietekmēs Igaunijas attiecības ar Pekinu. Tomēr Ķīna iesaldēja augsta līmeņa politiskās saites ar Igauniju. Kopš tā brīža nav notikusi neviena Ķīnas amatpersonu augsta līmeņa vizīte Igaunijā un otrādi.

Septembrī Ķīnas valdība publicēja ziņojumu, ka Pekina beidzot pieņēmusi Igaunijas valdības atvainošanos un kopš tā brīža politiskās attiecības ir nostabilizējušās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu