Krievijas blokāde Lietuvai var izmaksāt līdz četriem procentiem no IKP

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Ja Krievija pilnībā aizvērtu ceļus Lietuvas precēm un loģistikai, Lietuvas ekonomikai tas izmaksātu līdz četriem procentiem no iekšzemes kopprodukta (IKP), paziņojis Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs.

Premjers piebilda, ka pats tomēr šādam scenārijam netic.

«Sliktākajā gadījumā, kas, manuprāt, nenotiks, ja mūsu eksports un loģistika, tostarp noliktavas un kravu pārvadāšana, no Krievijas puses tiktu apturēta, tas izmaksātu līdz četriem procentiem no IKP,» ceturtdien Lietuvas radio «Žiniu radijas» norādīja premjers.

Butkevičs apstiprināja, ka pie šādiem aprēķiniem nonācis valdības ekonomiskās analīzes departaments.

«Jau kopš pašas pirmās dienas, kad Krievija nolēma aizliegt mūsu piena produktu importu, visi uzņēmēji tika brīdināti, ka Krievijas tirgus ir ļoti riskants un viņiem vajadzētu meklēt citus,» norādīja premjers. «Tieši ar to uzņēmumi šobrīd nodarbojas. Tomēr ir jāsaprot, ka pašlaik Krievijas tirgus ir aizvērts visām 28 Eiropas Savienības dalībvalstīm, un pēdējā laikā konkurence to starpā ir pieaugusi. Tomēr ekonomiskā un finansiālā ietekme vislielākā ir tieši Lietuvā. Pat Eiropas Komisija atzina, ka, aprēķinot eksporta daļu uz Krieviju uz 1000 vai 100 000 iedzīvotājiem, no visām dalībvalstīm Lietuvā ietekme būs vislielākā.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu