Dombrovskis: Latvijas pašas rokās ir, cik aktīvi tā spēs apgūt Junkera investīciju naudu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijas pašas rokās ir tas, cik aktīvi un kvalitatīvi tā spēs apgūt Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žana Kloda Junkera solīto investīciju plānu 315 miljardu eiro apmērā, intervijā Latvijas Radio atzina EK viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos un ekspremjers Valdis Dombrovskis.

Viņš norādīja, ka tautsaimniecības kreditēšanā šobrīd lielākā problēma ir nevis finanšu resursu trūkums banku sektorā un investīciju fondos, bet tieši nevēlēšanās uzņemties papildus riskus. «Šī investīciju fonda [Junkera investīciju programmas] viens no mērķiem ir nodrošināt nepieciešamības gadījumā pirmo zaudējumu absorbciju, mazinot risku privātam sektoram un veicinot privātā sektora investīcijas ekonomikā,» norādīja EK viceprezidents.

Viņš atzīmēja, ka kopumā caur šo programmu plānots nodrošināt investīcijas vismaz 315 miljardu eiro apmērā. «Lielākā daļa būs lielajiem investīciju projektiem, gan pārrobežu projektiem, gan projektiem katrā dalībvalstī, savukārt apmēram 75 miljardi eiro būs pieejami mazu un vidējo uzņēmumu atbalstam,» stāstīja Dombrovskis.

«Tas būs atkarīgs no Latvija un arī pārējām dalībvalstīm, cik aktīvi un kvalitatīvus projektus pieteiks. Pašreiz nevienai valstij netiek garantēta kāda iezīmēta summa - tas būs atkarīgs no pieteikto projektu daudzuma, gan kvalitātes, kurus vērtēs neatkarīga investīciju fonda pārvaldības institūcija. (..) Pašreiz tas lielā mērā ir pašas Latvijas rokās - cik aktīvi tiks pieteikti projekti un, cik kvalitatīvi šie projekti būs,» teica Dombrovskis.

Jau vēstīts, ka Junkers trešdien oficiāli paziņoja par investīciju plānu 315 miljardu eiro apmērā, kura mērķis ir veicināt Eiropas Savienības (ES) ekonomikas izaugsmi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu