Bankas «Citadele» parlamentārās izmeklēšanas komisiju, visticamāk, vadīs Gunārs Kūtris

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Bankas «Citadele» parlamentārās izmeklēšanas komisiju, visticamāk, vadīs opozīcijā esošās partijas «No sirds Latvijai» pārstāvis Gunārs Kūtris, liecina aģentūras BNS rīcībā esošā informācija.

Saeima ceturtdien lems par komisijas sastāva apstiprināšanu. Pēc plenārsēdes beigām notiks pirmā komisijas sēde, kurā ievēlēs tās vadību.

Kūtra kandidatūru atbalsta visas koalīcijas partijas, kā arī Latvijas Reģionu apvienība (LRA). Sākotnēji vairāku partiju deputāti bija izteikuši vēlmi komisijas vadību uzticēt «No sirds Latvijai» (NSL) līderei Ingunai Sudrabai, tomēr viņa darbam komisijā nepieteicās. Tā vietā Sudraba darbosies Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijā.

Savukārt Kūtris pauda pārsteigumu par atbalstu viņa kandidatūrai kā izmeklēšanas komisijas vadītājam.

«Es negribētu uzņemties šos pienākumus, jo šobrīd man ir liela slodze,

strādājot Saeimas prezidijā, un esmu ievēlēts kā apakškomisijas vadītājs,» viņš sacīja.

«Cik es saprotu no Kārtības ruļļa, tad deputātam vēl ir jāpiekrīt.

Neesmu šobrīd gatavs uz to parakstīties.

Vairāk sliecos, ka ne, jo nebiju to ieplānojis. Tas ir ļoti nopietns darbs, jo komisijas vadītājam tas prasa daudz ne tikai nervus, bet arī laika,» paskaidroja Kūtris.

«Saskaņa» uzskata, ka piemērotākā kandidatūra komisijas priekšsēdētāja amatam ir partijas pārstāvis Andrejs Elksniņš, norādīja «Saskaņas» Saeimas frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins.

Saeimā esošās partijas darbam bankas «Citadele» pārdošanas darījuma parlamentārās izmeklēšanas komisijā deleģējušas Kūtri, Silviju Šimfu (NSL), Ingu Biti, Mārtiņu Bondaru (LRA), Jāni Trupovnieku, Edgaru Putru (Zaļo un zemnieku savienība), Andreju Elksniņu, Igoru Pimenovu («Saskaņa»), Kārli Šadurski, Romualdu Ražuku («Vienotība»), kā arī Kārli Krēsliņu un Imantu Parādnieku (Nacionālā apvienība).

Jau ziņots, ka 13.novembrī Saeimas ārkārtas sēdē deputāti vienbalsīgi nolēma izveidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju bankas «Citadele» pārdošanas darījuma izvērtēšanai. Komisijas izveidi rosināja opozīcijā esošā partija «Saskaņa», kuras pārstāvis Elksniņš iepriekš paudis viedokli, ka, valdībai steigā pārdodot banku «Citadele», ir radīti nosacījumi, ka Latvijas valsts nespēj ietekmēt bankas pārdošanas cenu, proti, valsts var nesaņemt pat jau iepriekš izskanējušo summu - 74 miljonus eiro. Viņaprāt, tas pastiprina aizdomas par korupciju darījumā.

Lēmumprojekts par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi paredz, ka tai būtu jāizmeklē 75% bankas «Citadele» akciju pārdošanas procesa atklātība un virzība, pārdošanas cenas un tālākpārdošanas aizlieguma termiņa noteikšanas kritēriji, pārdošanas līguma noteikumi un citi aspekti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu