Sāk kriminālprocesu par «Nordic Partners Limited» iespējamu izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde uzsākusi kriminālprocesu par koncerna «Nordic Partners Limited» iespējamu izvairīšanos no nodokļu nomaksas valsts budžetā lielā apmērā, kas notikusi no 2012.gada sākuma līdz 2013.gada beigām.

Kā liecina LETA rīcībā esošais VID dokuments, lēmums par kriminālprocesa uzsākšanu pieņemts 20.novembrī.

Kā norādīja «Nordic Partners Limited» preses pārstāve Maija Dulle-Sūniņa, uzņēmumā pagaidām nav saņemta informācija par iespējami ierosināto kriminālprocesu. «Esam arī pārsteigti par to, ka, advokātam sazinoties ar Finanšu policijas pārvaldi, tika atbildēts, ka šāda informācija netiks sniegta, un bija lūgts sazināties rakstiski,» sacīja Dulle-Sūniņa.

«Menard Port LLC» vēstulē ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram, Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam un Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūrai bija lūdzis izvērtēt iespējamu izvairīšanos no nodokļu samaksas lielā apmērā organizētā grupā un regulārus neskaidrus naudas līdzekļu pārskaitījumus «Nordic Partners Limited» koncernā un to īpašniekiem un vadošajiem darbiniekiem piederošos uzņēmumos.

Vēstulē tika apgalvots, ka jau pirms diviem gadiem ASV reģistrētais uzņēmums «Menard Port LLC» ievēroja, ka no kopuzņēmuma «NP Business Centre», kurā «Menard Port LLC» pieder 33,33% kapitāla daļu, bet pārējās 66,67% kapitāla daļas pieder «NPBC», kas ietilpst «Nordic Partners Limited» koncernā,

«fiktīvu un saimnieciski nepamatotu darījumu ceļā katru gadu pastāvīgi tiek izņemts ievērojams apmērs naudas līdzekļu».

Šo darījumu rezultātā līdzekļi tiekot nodoti citiem «Nordic Partners Limited» koncerna uzņēmumiem, norādīts paziņojumā medijiem.

Saistībā ar šo situāciju «Menard Port LLC» «NP Business Centre» labā vērsās tiesā pret «Nordic Partners Limited» koncerna uzņēmumiem par norādīto zaudējumu atlīdzināšanu «NP Business Centre», par ko patlaban turpinās tiesvedība Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā.

Tāpat uzņēmums vērsās ar iesniegumu Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē par iespējamu krāpšanu un izšķērdēšanu lielos apmēros.

«Ņemot vērā to, ka «NP Business Centre» maksājumi «NP Management» un «NP Properties» ir tikuši veikti bez saimnieciska pamata un faktiski ir pielīdzināmi fiktīviem darījumiem, ir pamats uzskatīt, ka šiem darījumiem piemērotais pievienotās vērtības nodoklis (PVN) abās pusēs ir ticis priekšnodoklī atskaitīts un samaksāts nepamatoti. Respektīvi, ir notikusi izvairīšanās no PVN samaksas valstij lielā apmērā, par ko Krimināllikums paredz kriminālatbildību,» tika norādījis «Menard Port LLC».

«Uzņēmums ar iesniegumu 27.jūnijā vērsās arī Valsts ieņēmumu dienestā (VID) un VID Finanšu policijas pārvaldē, lūdzot pievērst uzmanību šādiem apstākļiem. «MenardPort LLC» savā iesniegumā norādīja arī uz «Nordic Partners Limited» koncerna uzņēmumu praktizētajām transferta cenām un citām manipulācijām ar naudas līdzekļiem, kuru acīmredzamais nolūks ir mākslīgi samazināt peļņu un aizpludināt naudas līdzekļus uz zemo nodokļu valstu uzņēmumiem,» savā paziņojumā skaidrojis uzņēmums.

Tāpat uzņēmums norādījis, ka, neskatoties uz «Menard Port LLC» iesniegumā norādītajām ziņām, kas «Menard Port LLC» ieskatā prasīja ātru rīcību, VID Finanšu policijas pārvalde nebija centusies rīkoties pietiekamii ātri. Rezultātā «Nordic Partners Limited», acīmredzot kaut kādā ceļā uzzinot par šādu iesniegumu, 19.augustā publiski paziņoja, ka tai esot notikusi ielaušanās birojā, kur esot nozagti datu nesēji un dokumenti, rakstīts paziņojumā.

Pārskatot koncerna uzņēmumu datus komercreģistrā un publicētos gada pārskatus, esot atklājies, ka gandrīz visiem «Nordic Partners Limited» koncerna uzņēmumiem, kas ir uzskatāmi par saistītajiem uzņēmumiem, «ir konstatējami dīvaini, saimnieciski neloģiski savstarpējie darījumi, kuri atgādina noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas shēmas un izvairīšanās no nodokļu samaksas shēmas».

Tādā veidā «Menard Port LLC» lūdza uzdot pārbaudīt šajā iesniegumā norādītos faktus, tostarp visu «Nordic Partners Limited» koncernā ietilpstošo uzņēmumu savstarpējos darījumus, pārbaudot, vai šie darījumi pēc to ekonomiskās būtības ir reāli notikuši, vai ar to palīdzību nav notikusi nepamatota PVN priekšnodokļa atskaitīšanas tiesību iegūšana, kā arī uzdot pārbaudīt šajā iesniegumā norādītos faktus, tostarp regulārās aizdevumu izsniegšanas un atmaksāšanas patiesos mērķus un iespējamo saistību ar naudas līdzekļu «atmazgāšanu».

Tāpat uzņēmums lūdza uzdot pārbaudīt šajā iesniegumā norādītos faktus, tostarp «NP Management» maksājumus «Nordic Partners Limited» koncerna īpašnieka un vadošo darbinieku izveidotajiem uzņēmumiem, pārbaudot, vai šie darījumi pēc to ekonomiskās būtības ir reāli notikuši, vai tie patiesībā pēc būtības nav uzskatāmi par papildu atalgojumu šīm personām, vai ar to palīdzību nav notikusi izvairīšanās no valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu un iedzīvotāju ienākuma nodokļa samaksas, vai ar to palīdzību nav notikusi nepamatota PVN priekšnodokļa atskaitīšanas tiesību iegūšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu