«Citadele» iesaistīsies programmā - pirmā mājokļa iegāde ģimenēm

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Banka «Citadele» iesaistīsies valsts atbalsta programmā pirmā mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem. Tuvāko nedēļu laikā noritēs līguma izstrāde un saskaņošana ar «Latvijas attīstības finanšu institūciju «Altum«», lai varētu šo programmu piedāvāt klientiem.

Kad būs parakstīts līgums ar «Altum», tad banka plašāk informēs sabiedrību par konkrētu datumu, no kura iedzīvotāji «Citadelē» varēs pieteikties hipotekārajam kredītam ar valsts galvojumu, kā arī par tā nosacījumiem, aģentūru LETA informēja bankas «Citadele» valdes locekle Santa Purgaile.

Viņa vērš uzmanību, ka līdz šim «Citadele» bija vienīgā banka Baltijā, kas jau piedāvāja hipotekārā kredīta veidu ar «nolikto atslēgu» principu. Līdz ar to banka salīdzinoši ļoti īsā laikā spējusi pilnveidot savu piedāvājumu atbilstoši jaunajām izmaiņām Maksātnespējas likumā un ir gatava to piedāvāt Latvijas iedzīvotājiem.

Līdz ar «nolikto atslēgtu» principa ieviešanu visiem hipotekārajiem aizdevumiem, bankā «Citadele» hipotekārā aizdevuma summa tiks piešķirta līdz 75% no nekustamā īpašuma vērtējumā noteiktās tirgus vērtības. Nepietiekošas līdzdalības gadījumā iespējams piedāvāt papildu nodrošinājumu - klientam vai trešajai personai jau piederošu nekustamo īpašumu. Kopumā bankas eksperti prognozē, ka ar šādiem nosacījumiem arī turpmāk hipotekārie kredīti būs pieejami. «Tomēr uzskatām, ka ģimenēm ar bērniem ir svarīgi nodrošināt iespēju saņemt hipotekāro kredītu ar atvieglotiem nosacījumiem, tāpēc «Citadele» piedalīsies valsts atbalsta programmā mājokļa iegādei ģimenēm,» skaidro bankas valdes locekle.

Bankas eksperti ir par to, lai iedzīvotājiem būtu brīva iespēja izvēlēties - vai izmantot parastu hipotekāro kredītu vai ar iestrādātu «nolikto atslēgu» principu. Tad kredītlīdzekļi nekustamā īpašuma iegādei Latvijas iedzīvotājiem arī turpmāk būtu pieejamāki nekā situācijā ar obligātu «nolikto atslēgu» principu, jo diemžēl Latvijā cilvēkiem maksātspēja vēl nav tik augsta, lai varētu atļauties ievērojamu pirmo iemaksu hipotekārajam kredītam, atzina Purgaile.

Jau ziņots, ka šovasar Ekonomikas ministrija izstrādāja valsts atbalsta programmu mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem. Tomēr programmas īstenošana nesākās, jo Saeima pieņēma grozījumus Maksātnespējas likumā, kas paredz no nākamā gada sākuma visiem no jauna izsniegtajiem hipotekārajiem aizdevumiem piemērot «nolikto atslēgu» principu, tātad kredīta ņēmējs varēs atdot ieķīlāto īpašumu un atteikties no savām saistībām. Šo grozījumu dēļ komercbankas vairs nevēlējās iesaistīties atbalsta programmā mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem. Tomēr tagad banka «Citadele» paudusi gatavību iesaistīties programmā.

Ekonomikas ministrijas izstrādātā un valdības atbalstītā mājokļa atbalsta programma paredz sniegt valsts galvojumu ģimenēm ar bērniem mājokļa iegādei vai būvniecībai. Galvojuma maksimālā summa ir atkarīga no bērnu skaita ģimenē. Ja ģimenē ir viens nepilngadīgs bērns, galvojums ir 10%, bet ne vairāk kā 10 000 eiro. Ja ģimenē aug divi nepilngadīgi bērni, maksimālais galvojuma apmērs ir līdz 15 000 eiro. Ja ģimenē ir trīs un vairāk bērnu, galvojums ir 20%, bet ne vairāk kā 20 000 eiro. Valsts galvojuma programmā paredzējusi 332 678 eiro. Šī summa ļauj uzņemties galvojumu saistības 1,33 miljonu eiro apmērā.

Tikmēr valdošā koalīcija pieļauj iespēju grozīt likumu, lai hipotekāro kredītu ņēmējiem būtu iespēja izvēlēties, vai viņi tiešām hipotekārā kredīta gadījumā vēlas izmantot «nolikto atslēgu» principu. Finanšu ministrijai lūgts sagatavot informāciju par iespēju mainīt Kredītiestāžu likumu vai kādu citu, lai kredītņēmējiem dotu iespēju izvēlēties izmantot «nolikto atslēgu» principu vai arī atteikties no šādas iespējas. Nākamnedēļ koalīcija uzklausīs šo ziņojumu un lems par turpmāko rīcību, žurnālistus informēja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu