Kopējā nodokļu likme Latvijā ir zemākā Baltijā un 11. zemākā ES

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Jaunākajā Pasaules Bankas, Starptautiskās finanšu korporācijas (IFC) un PricewaterhouseCoopers (PwC) sagatavotajā ziņojumā par nodokļu situāciju pasaulē secināts, ka kopējā nodokļu likme Latvijā turpina samazināties un patlaban ir 35% - 11. zemākais rādītājs Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas (EBTA) reģionā un viszemākais Baltijas valstīs (Lietuvā kopējā nodokļu likme ir 42,6%, Igaunijā – 49,3%).

Šo 35% kopējo nodokļu likmi Latvijā veido 4,9% UIN daļa, 27,2% ir darbaspēka nodokļi un 2,9% – pārējie nodokļi. Patērētais laiks saistību nokārtošanai Latvijā joprojām ir virs ES/EBTA reģiona vidējā rādītāja – 193 stundas (vidēji reģionā 176 stundas), tomēr laika patēriņš ir krietni samazinājies salīdzinājumā ar pagājušo gadu (264 stundas).

Savukārt Latvijā maksājamo nodokļu skaits (tikai 7) šobrīd ir viens no mazākajiem un ierindo Latviju Eiropas pirmajā piecniekā kopā ar Norvēģiju, Zviedriju, Igauniju un Maltu.

Pētījumā arī secināts, ka ES/EBTA reģionā vidēja lieluma uzņēmums nodokļos caurmērā samaksā 41%, kopumā veicot 12,3 maksājumus, un tam ir nepieciešamas 176 stundas, lai nokārtotu savas nodokļu saistības ar valsti. Savukārt pasaulē vidēja mēroga uzņēmumam šis nodokļu slogs ir 40,9%, ko pavada 25,9 maksājumi un 264 stundas saistību nokārtošanai ar valsti.

Ievērojamo starpību starp Latvijas un pārējo Baltijas valstu nodokļu slogu komentē PwC Nodokļu nodaļas direktore Ilze Rauza: «Ja salīdzina Baltijas valstis, kur Latvijai ir krietni zemāka kopējā nodokļu likme, tad vislielākā atšķirība veidojas tieši saistībā ar personāla nodokļu apmēru – Latvijā tie sastāda 27,2% no peļņas, bet Igaunijā un Lietuvā attiecīgi 39% un 35,2%. Otra lielākā atšķirība ir saistīta ar UIN – Latvijā efektīvā UIN likme ir 4,9% no peļņas, kamēr Igaunijā un Lietuvā attiecīgi 8,4% un 6,1% (ar piezīmi, ka Igaunijā nodoklis maksājams tikai pie peļņas sadales). Mūsuprāt, šī ir ļoti svarīga un laba ziņa Latvijas uzņēmējiem, kā arī tiem, kuri uzņēmējdarbību sākt vēl tikai plāno,» uzskata Rauza.

Kopumā pētījumā /Paying Taxes 2015/ starp 190 pasaules valstīm Latvija ierindojas 24. vietā, Igaunija – 28. vietā, bet Lietuva – 44. vietā. Visām Baltijas valstīm ir vērojams kāpums salīdzinājumā ar pagājušo gadu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu