ES informē par Junkera 300 miljardu eiro investīciju plānu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Savienība (ES) otrdienas vakarā sniedza sīkākas ziņas par jaunā Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žana Kloda Junkera investīciju plānu 300 miljardu eiro apmērā, kura mērķis ir veicināt ES ekonomikas izaugsmi, pirms trešdien gaidāma Junkera oficiāla paziņojuma par šo plānu.

Saskaņā ar šo plānu jaunajam Eiropas Stratēģisko investīciju fondam tiks piešķirts finansējums apmēram 21 miljarda eiro apjomā, bet šī fonda darbības pozitīvā ietekme uz ES ekonomiku būs aptuveni 315 miljardu eiro apmērā, liecina oficiāls novērtējums.

Kā jau bija gaidāms,

atbildīga par šī trīs gadu plāna īstenošanu būs Eiropas Investīciju banka (EIB)

- maz zināma ES institūcija, kas bāzēta Luksemburgā un ir bieži kritizēta par ambīciju trūkumu.

Junkers trešdien oficiāli paziņos par šo plānu Eiropas Parlamentā Strasbūrā. Decembrī tas tiks iesniegts ES līderiem viņu samita laikā.

Šis investīciju plāns ir

pamatā Junkera iecerei piecu gadu laikā veicināt ES ekonomikas izaugsmi,

kuru nav izdevies panākt kopš finanšu krīzes un kuru kavē masu bezdarbs un deflācijai tuva cenu dinamika.

Galvenais problēmas cēlonis ir investīciju trūkums ES, kuras vēl aizvien nav sasniegušas pirmskrīzes līmeni, krasā kontrastā ar investīcijām ASV un neraugoties uz Eiropas Centrālās bankas (ECB) bezprecedenta pasākumiem ekonomikas stimulēšanai.

Papildu izaicinājums šim plānam ir nodrošināt investīcijas, nepalielinot valstu tēriņus, jo lielāko daļu ES valstu jau ir piemeklējis augsts budžeta deficīts un lieli parādi.

Junkera plāns paredz izlietot jau pastāvošos līdzekļus tādā veidā, kas nodrošinātu lielāko pievienoto vērtību nekā to pašreizējais izlietojums.

Plāns izlietos jau pastāvošos naudas līdzekļus no EIB un ES, lai uzturētu investīciju fondu, kura uzdevums būs finansēt privātā sektora virzītus projektus. Amatpersonas paziņoja, ka šie projekti sniegs «reālu pievienoto vērtību» Eiropas ekonomikai.

Saskaņā ar «konservatīvu» vērtējumu sākotnējais finansējums 21 miljarda eiro apmērā nodrošinās 15 reižu lielāku atdevi, sacīja ES amatpersonas.

ES un EIB amatpersonas ar bloka dalībvalstu līdzdalību pašlaik izstrādā projektu sarakstu un cer, ka šis fonds kļūs darbspējīgs līdz 2015.gada vidum.

Finanšu ekspertu grupa jaunajā fondā palīdzēs lemt par projektiem, galvenokārt pamatojoties uz to progresivitātes līmeni un iespējām piesaistīt privātus investorus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu