Krievija apliks ar nodokli ārvalstu kompāniju kontrolēto peļņu un ienākumus

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstījis izmaiņas valsts nodokļu kodeksā, kas paredz nodokļu maksātājiem pienākumu ziņot par savu dalību ārvalstu uzņēmumos, kā arī aplikt ar nodokli ārvalstu kompāniju kontrolēto peļņu un ienākumus.

Šajās izmaiņās, kas spēkā stāsies 2015.gada 1.janvārī, iekļauts jēdziens kontrolējama ārvalstu kompānija, kas tiek definēta kā organizācija vai struktūra bez juridiskās personas, kas pati kā nodokļu rezidents Krievijā neskaitās, bet to kontrolē.

Likums nosaka «kontrolējošajām personām» informēt nodokļu iestādes par savu dalību kontrolēto uzņēmumu kapitālā, kā arī deklarēt un apstiprināt šādu kompāniju nesadalīto peļņu.

Minimālais peļņas apjoms, kas pakļauts deklarācijai, 2015.gadā veidos 50 miljonus rubļu, 2016.gadā tas tiks samazināts līdz 30 miljoniem rubļu, bet pēc 2017.gada nokritīsies līdz desmit miljoniem rubļu.

Saskaņā ar jauno likumu pilsonis, kuram pieder vairāk nekā 50% uzņēmuma akciju, atzīstams par kontrolējošo personu. Šim likumam tiek pakļauti arī krievi, kuriem kopīgi ar laulātajiem un nepilngadīgajiem bērniem pieder vairāk nekā 10% kompānijas akciju, no kurām vairāk nekā puse pieder Krievijas nodokļu rezidentiem. Līdzīgus noteikumus piemēro arī attiecībā uz juridiskām personām, kas piedalās ārvalstu uzņēmuma kapitālā.

Sākot no 2016. gada, par kontrolējošajām personām tiks uzskatīti arī 25% akciju īpašnieki. Šis noteikums kļuvis par vissvarīgāko no grozījumiem «ofšoru apkarošanas likumā», jo sākotnēji šo robežu no 50% līdz 25% tika ierosināts samazināt vien 2017.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu