OECD: Stagnējošā eirozona rada būtisku risku pasaules izaugsmei

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vājā eirozonas ekonomika rada būtiskus draudus globālās ekonomikas izaugsmei, otrdien brīdināja Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD), vienlaikus aicinot atvieglot fiskālos noteikumus tādām grūtībās nonākušajām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm kā Francija un Itālija.

Šo abu Eiropas valstu piespiešana ievērot ES bargos budžeta deficīta kritērijus, visticamāk, vēl vairāk apspiedīs ekonomisko aktivitāti un pat rada riskus eirozonu novest atkārtotā recesijā, norāda OECD.

Francijas un Itālijas strukturālo reformu īstenošana lēnākā tempā, kas ierosināts valstu 2015.gada budžetos, šķiet pienācīga, uzskata organizācija.

Šādi OECD komentāri izskan nedēļā, kad Eiropas Komisija (EK) gatavojas pasludināt spriedumu par dalībvalstu budžetiem, Francijai un Itālijai saņemot nosodījumu par nespēju ievērot ES kritērijus.

Organizācija nostājusies Francijas un Itālijas pusē, aicinot eirozonu palēnināt strukturālo budžetu konsolidāciju, tādējādi mazinot negatīvo ietekmi uz ekonomikas izaugsmi.

Tāpat OECD aicina eirozonā īstenot papildu stimulēšanas pasākumus, lai veicinātu izaugsmi.

«Eirozona tuvojas stagnācijai un rada būtisku risku pasaules izaugsmei, jo bezdarbs saglabājas augsts un inflācija ir tālu no noteiktā mērķa,» vēsta OECD.

Organizācija samazinājusi pasaules ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam no 3,4% uz 3,3%, bet nākamajam gadam tā samazināta no 3,9% uz 3,7%.

Savukārt eirozonai OECD šogad un nākamgad prognozē ekonomikas pieaugumu attiecīgi 0,8% un 1,1% apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu