Ameriks: Rīgai grūti ar naudu, «Rīgas satiksme» varētu celt cenas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Valstij būtu jāpalielina atbalsts «Rīgas satiksmei» (RS), pretējā gadījumā ir iespējama braukšanas maksas palielināšana, LTV izteicās Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR).

Pēc Amerika vārdiem, nākamā gada valsts budžets un attiecīgi tā ietekme uz pašvaldības budžetu «izskatās smagi», jo Rīgai esot «iezīmēti» ieņēmumu bāzes zaudējumi aptuveni 19 miljonu eiro apmērā. Šādos apstākļos Rīgas dome savu budžetu plānojot pieņemt tikai nākamā gada 27.janvārī, lai precīzi saprastu, kādi pašvaldībai gaidāmi ieņēmumi un kādi būs nepieciešamie izdevumi.

Budžeta diskusiju kontekstā būšot arī jāsaprot, kāda būs pašvaldības funkcija galvaspilsētas sabiedriskā transporta nodrošināšanā. Taujāts, vai ar to Ameriks vēlējies pateikt, ka Rīgas sabiedriskais transports kļūs dārgāks, politiķis atbildēja, ka to noteikti analizēs - RS analizēs, cik naudas uzņēmumam nepieciešams, lai saglabātu visas atlaides, kas noteikti netikšot likvidētas, un cik lielus līdzekļus varētu saņemt no valdības par nerīdzinieku pārvadāšanu, par kuriem pašlaik no valdības esot plānoti tikai 5 miljoni eiro.

Rīgas sabiedriskā transporta cenu palielinājumu izslēgt nevar, bet to nevar arī droši apgalvot, piebilda Ameriks.

Savukārt no Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas varēja noprast, ka uz papildu līdzekļiem Rīga īpaši var necerēt.

Straujuma atzīmēja, ka atsevišķas pašvaldības, tostarp Rīga, propagandē iedzīvotāju ienākumu nodokļa sadalījuma maiņu par labu pašvaldībām no 80% līdz 81%. Politiķe uzskata, ka tas būtu izdevīgi tikai turīgajām pašvaldībām - Rīgai, tai pieguļošajām pašvaldībām un pāris lielākām pilsētām, tāpēc valdība piedāvā nevis mainīt proporciju, bet gan mērķētāku atbalstu dotāciju veidā un pamainītu iemaksu proporciju pašvaldību līdzekļu izlīdzināšanas fondā.

Paralēli Straujuma sola, ka nākamgad valdība beidzot piedāvāšot pašvaldību līdzekļu izlīdzināšanas sistēmas reformu, kuras rezultātā «varētu būt», ka 16 pašreizējiem līdzekļu donoriem «dzīve varētu kļūt vieglāka».

Kā ziņots, pirms aptuveni gada Rīgas pašvaldība jau bija iecerējusi palielināt braukšanas maksu nerīdziniekiem līdz 1,20 eiro par braucienu, taču plāni uz gadu tika atlikti.

Ameriks stāstīja, ka pašvaldības budžeta tēriņus nākamgad palielinās valsts lēmums par 40 eiro palielināt minimālo algu, jo pašvaldībai būšot jāatrod nauda, lai paceltu algas saviem darbiniekiem, piemēram, bērnudārzu audzinātāju algas tikšot palielinātas par 25 līdz 50 eiro mēnesī, lai saglabātu ienākumu atšķirību starp minimālās algas saņēmējiem un kvalificētākiem darbiniekiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu