Audzētāji: kartupeļi novembrī maksā mazāk nekā pērn; līdz gada beigām cenas nepieaugs

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Kartupeļu cenas šogad novembrī Latvijā ir zemākas nekā pērn attiecīgajā laika periodā un līdz šā gada beigām, visticamāk, nepalielināsies, pastāstīja aptaujātie kartupeļu audzētāji.

Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle sacīja, ka 2014.gada novembrī kartupeļu cenas ir zemākas nekā pērn attiecīgajā laika periodā. «Šogad kartupeļu cenas ir zemākas nekā iepriekšējā gadā,» viņa teica, piebilstot, ka

kartupeļu cenas šobrīd Latvijā atbilst cenām, kādas tās bija pagājušajā gadā latos.

Tāpat Kraukle prognozēja, ka līdz gada beigām cenas kartupeļiem, visticamāk, saglabāsies zemas. «Katru gadu ir kāds brīdis, kad kopumā kartupeļu cenas pazeminās, jo tirgū ir lielāks piedāvājums [saistībā ar to, ka kartupeļus mēģina pārdot audzētāji, kuri tos nevēlas uzglabāt]. Kad sākas uzglabāšana, cenai vairs nav pamata kristies, jo papildus rodas uzglabāšanas izdevumi un audzētājiem nav izdevīgi kartupeļus pārdot par zemāku cenu,» viņa sacīja.

Arī Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētājas vietnieks Ilmārs Immursnorādīja, ka šogad novembrī kartupeļu cenas ir zemākas nekā pērn attiecīgajā laika periodā. «Cenas šogad ir zemākas nekā pagājušajā gadā.

Tirgus ir ļoti pilns. Iespējams, tas saistīts ar krīzi Krievijā.

Dzirdams, ka arī no Polijas puses ienāk lētāki kartupeļi,» viņš teica.

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības «Mūsmāju dārzeņu» vadītāja Edīte Strazdiņa sacīja, ka šogad novembrī kartupeļu cenas ir par 30% zemākas nekā pērn attiecīgajā laika periodā. «Tā cena, par kādu mēs pagājušajā gadā tirgojām latos, tagad ir eiro,» viņa teica, piebilstot, ka cenu samazinājumu veicinājuši dažādi apstākļi, tostarp no Polijas un Lietuvas ievestās produkcijas apmērs.

Vienlaikus viņa norādīja, ka

arī patlaban kartupeļu cenas turpina sarukt.

«Novembrī ierasti kartupeļu cenas palielinās, bet šobrīd ir lejupslīdes efekts,» sacīja Strazdiņa, paužot cerību, ka novembra beigās kartupeļu cenas pārstās samazināties. Tāpat viņa norādīja, ka pagaidām nav tādu faktoru, kas liecinātu par gaidāmu cenu paaugstināšanos.

Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības mērķis ir apvienot kartupeļu audzētājus un pārstrādātājus, lai koordinētu biedrības biedru savstarpējo darbību kopīgu interešu aizstāvēšanai, veicinātu sadarbību, tirgus attīstību un iekšējā tirgus aizsardzību, kā arī, lai pārstāvētu savu biedru intereses attiecībās ar valsts varas, pārvaldes un citām institūcijām Latvijā un ārzemēs, kuru darbība ietekmē biedrības biedru intereses.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu