Aptauja: Iedzīvotāji visbiežāk raizējas, ka mājokli varētu bojāt zagļi vai ugunsnelaime

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

No iespējamiem apdraudējumiem īpašumam visvairāk iedzīvotājus Latvijā satrauc iespējamība, ka viņu mājokli varētu apzagt, – tā norāda 79% «Ergo» Drošības indeksa ietvaros aptaujāto respondentu. Otrs bīstamākais mājokļa apdraudējums iedzīvotāju vērtējumā ir ugunsgrēks – to uzsver 76% aptaujāto.

Tāpat iedzīvotāji bažījas par iespēju, ka mājoklim un iedzīvei būtiskus bojājumus varētu nodarīt citu personu ļaunprātīga rīcība – laupīšana vai vandalisms, tas satrauc 69% iedzīvotāju. Raksturīgi, ka par to vairāk bažījas tieši privātmāju īpašnieki.

Savukārt, vērtējot dabas stihijas un citas norises, aptuveni ceturto daļu iedzīvotāju satrauc iespējamība, ka viņu īpašumu varētu bojāt arī Latvijai netipiskas dabas parādības, piemēram, zemestrīce.

Ugunsnelaimes un zādzības ir arī starp pieprasītākajiem riskiem, pret ko iedzīvotāji izvēlas apdrošināt savus mājokļus, jo tie var radīt lielākos zaudējumus. Tāpat arvien pieaug interese par apdrošināšanu pret dažādu dabas stihiju nodarītajiem postījumiem. Praksē gan apdrošinātāji visbiežāk saskaras ar vētru un intensīvas snigšanas radīto zaudējumu kompensāciju, nevis zemestrīču sekām, kas Latvijā ir ļoti reta parādība, norāda «Ergo» risku parakstīšanas nodaļas vadītājs Ritvars Heniņš.

ERGO Drošības indeks atspoguļo pamatotas iedzīvotāju bažas par mājokli, tomēr tajā pašā laikā savu īpašumu apdrošinājusi vien trešā daļa aptaujas dalībnieku. Pienācīgas rūpes par mājokli galvenokārt veicina banku prasības, kas izsniegušas mājoklim kredītu.

Vidējā atlīdzība par mantu zādzību no mājokļa šogad veido 922 eiro, taču pēdējos gados «Ergo» izmaksājis arī krietni lielākas kompensācijas. Kāda no atlīdzībām sasniegusi pat 7500 eiro, kad cietušajam tika nozagta praktiski visa mājoklī esošā iedzīve – datortehnika, video aparatūra, sadzīves tehnika un citas mantas.

Apdrošinātāju novērojumi liecina, ka zādzību pieaugums no mājokļiem vērojams vasaras periodā, jo cilvēki dodas uz vasarnīcām vai tālākos ceļojumos un nereti atstāj īpašumu bez uzraudzības. Taču īpaša uzmanība sava mājokļa drošībai ir jāpievērš arī pārējos gada laikos, īpaši iestājoties tumšajam periodam, kad saglabājas liels zādzību skaits no mājokļiem, jo zagļi var nemanīti iekļūt īpašumā.

«Neatkarīgi no tā, vai dzīvojat privātmājā vai dzīvoklī, pirms dodaties prom no mājokļa, vienmēr pārliecinieties, vai ir aizvērti logi, aizslēgtas durvis un ieslēgta signalizācija, ja tāda ir. Nav ieteicams uz balkona vai citā redzamā vietā atstāt vērtīgas lietas, piemēram, velosipēdus, un pirms ilgākas prombūtnes vēlams informēt kaimiņus vai radiniekus, lai viņi iespēju robežās pieskata īpašumu,» iesaka Heniņš.

Visbiežāk no mājokļiem tiek nozagtas vērtīgas un ērti aiznesamas mantas, kas ir viegli pamanāmas un ātri paņemamas, – portatīvie datori, fotokameras, somiņas, zeltlietas, nauda un norēķinu kartes, apģērbs un apavi. Nereti ielaušanās dzīvoklī prasa vien pāris minūtes, paņemot to, kas ir pa rokai, turpat priekšnamā. Ir reģistrēti gadījumi, kad tiek nozagtas automašīnas atslēgas un vēlāk arī pati automašīna.

Savukārt, iestājoties arvien aukstākam laikam, kad tiek lietotas apkures sistēmas, divtik pieaug īpašumu negadījumu skaits, kas saistīti ar uguns nodarītiem postījumiem. Uguns izraisīti negadījumi ir vispostošākie un nes lielākos zaudējumus. Par ugunsnelaimē cietušu īpašumu «Ergo» vidējā atlīdzība šogad bijusi 10 000 eiro.

«Ergo» Drošības indeksu izstrādājusi apdrošināšanas sabiedrība un pētījumu centrs SKDS. Dati iegūti Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iedzīvotāju aptaujā. Kopumā katrā no Baltijas valstīm aptaujāti 1005 pastāvīgie iedzīvotāji vecumā no 18 gadiem līdz 74 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu