«Baltic Oil Terminal» no Rīgas domes vēlas piedzīt 1,8 miljonu zaudējumus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Rīgas domē saņemts SIA kopuzņēmuma «Baltic Oil Terminal» iesniegums par mantiskā zaudējuma atlīdzinājumu 1,8 miljonu apmērā, kas radies tāpēc, ka pašvaldība šā gada aprīlī noraidījusi «Baltic Oil Terminal» ieceri Rīgas brīvostas teritorijā būvēt naftas termināli, TVNET uzzināja pašvaldībā.

Uzņēmums pašvaldībā vērsies augustā, sākotnēji pieprasot atlīdzināt 50,35 miljonus eiro, savu prasījumu pamatojot ar to, ka Rīgas pilsētas pašvaldība ir aizturējusi «Baltic Oil Terminal» termināļa būvniecības projekta realizāciju uz vismaz trīs gadiem, kas ir radījis iesniedzējai mantisko zaudējumu norādītajā apmērā. Uzņēmums norādīja, ka mantisko zaudējumu veido neiegūtā peļņa par trīs gadiem 48,1 miljona eiro apmērā, kā arī investīcijas projektā, nekustamā īpašuma uzturēšanas izmaksas un zemesgabala nomas maksājumi kopumā 2,25 miljonu eiro apmērā.

Rīgas dome norādīja, ka «Baltic Oil Terminal» pārstāvji savam iesniegumam nav pievienojuši pierādījumus, kas apliecina mantiskā zaudējuma nodarīšanas faktu un zaudējuma apmēru, par ko arī informēja iesniedzēju. Tāpēc novembrī

«Baltic Oil Terminal» atsauca sākotnējo iesniegumu par 50,35 miljoniem eiro apmērā un iesniedza jaunu iesniegumu

par mantiskā zaudējuma atlīdzinājumu - šoreiz 1,81 miljona eiro apmērā, ko veido zemes nomas maksa, izdevumi, kas saistīti ar ēku un būvju iegādi, objekta Flotes ielā 2 apsardzi, samaksātais nekustamā īpašuma nodoklis, investīcijas projektā, t.sk. izdevumi saistībā ar ietekmes uz vidi novērtējuma procesu. «Baltic Oil Termina» norāda, ka šie zaudējumi ir radušies laika posmā no 2000.gada oktobra līdz 2014.gada septembrim Rīgas domes prettiesiskas rīcības dēļ.

«Baltic Oil Terminal» 2012.gada janvārī vērsās Rīgas pilsētas pašvaldībā ar lūgumu akceptēt naftas un naftas ķīmijas produktu pārkraušanas termināļa izveidi Flotes ielā 2, par ko vēlāk, 2013.gada jūlijā, vērsās ar pieteikumu arī Administratīvajā rajona tiesā, kas ierosinājusi administratīvo lietu par labvēlīga administratīvā akta – lēmuma par paredzētās darbības akceptēšanu – izdošanu. Ar Administratīvās rajona tiesas spriedumu šā gada februārī «Baltic Oil Terminal» pieteikums apmierināts, uzliekot par pienākumu Rīgas domei viena mēneša laikā no sprieduma spēkā stāšanās dienas pieņemt lēmumu par saņemto iesniegumu, kurā lūgts akceptēt naftas un naftas ķīmijas produktu pārkraušanas termināļa izveidi Flotes ielā 2, Rīgas brīvostas teritorijā.

Šā gada 1.aprīlī pašvaldības deputāti šo ieceri vienbalsīgi noraidīja, jo šāda naftas un naftas ķīmijas produktu pārkraušanas termināļa izveide varētu būtiski ietekmēt vidi, kultūras un dabas mantojumu, turklāt iecerētā termināļa būvniecība izraisījusi ievērojamus iedzīvotāju iebildumus -

savulaik pret «Baltic Oil Terminal» plāniem Daugavgrīvā savākti aptuveni 13 000 parakstu,

bet publiskās apspriešanas laikā saņemtas 3685 iedzīvotāju un trīs organizāciju atsauksmes, no kurām ieceri atbalstīja 235 iedzīvotāji, bet 3450 iedzīvotāji un visas trīs organizācijas izteica noraidošu viedokli.

Pilsētas attīstības komiteja termināļa būvniecības jautājumu vērtēja jau pirms diviem gadiem un vienojās galīgo lēmumu nepieņemt līdz brīdim, kad tiks izstrādāts detālplānojums pieguļošajām teritorijām un tiks atrasts skaidrs risinājums par dzelzceļa, pievadceļu un citas nepieciešamās infrastruktūras attīstību atbilstoši prognozējamam kravu plūsmas pieaugumam. Šogad, ņemot vērā tiesas spriedumu, pašvaldība nolēma ieceri noraidīt.

«Baltic Oil Terminal» arī šo lēmumu apstrīdēja Administratīvajā rajona tiesā, lūdzot to atzīt par prettiesisku un atcelt, kā arī uzlikt par pienākumu Rīgas domei tomēr akceptēt naftas un naftas ķīmijas produktu pārkraušanas termināļa izveidi. Ar Administratīvās rajona tiesas tiesneses lēmumu 23.aprīlī uzņēmuma pieteikums pieņemts un ierosināta administratīvā lieta par labvēlīga administratīvā akta izdošanu.

Saskaņā ar Rīgas domes rīcībā esošo informāciju «Baltic Oil terminal» Administratīvās rajona tiesas tiesvedībā esošās administratīvās lietas ietvaros ir pieteikusi arī prasījumu par zaudējumu 1,81 miljona eiro atlīdzināšanu, tādējādi iesniedzēja tiesā lūdz atlīdzināt mantisko zaudējumu, par ko ir iesniegusi arī iesniegumu Rīgas pilsētas pašvaldībā.

Ņemot vērā iepriekš minēto, Rīgas dome konstatējusi, ka «Bailtic Oil Terminal» zaudējumu atlīdzināšanu saistībā ar Rīgas pilsētas pašvaldības rīcību, ko uzskata par prettiesisku, ir pieprasījusi gan iestādē, gan tiesā vienlaikus ar administratīvā akta pārsūdzēšanu.

Pašvaldība norāda, ka administratīvā procesa likums izslēdz iespēju privātpersonai sākt paralēlus procesus par zaudējumu atlīdzināšanu gan iestādē, gan tiesā, proti, ja zaudējumu atlīdzināšanas prasījums ir nodots tiesas izvērtēšanai, tad tas vairs nevar tikt izskatīts iestādē. Līdz ar to konkrēto prasību par zaudējumu atlīdzināšanu pašvaldība izskatīt nevar. Kā liecina skatīšanai Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejā sagatavotais lēmuprojekts, šo apsvērumu dēļ

Rīgas dome gatavojas noraidīt «Baltic Oil Terminal» prasību atlīdzināt zaudējumus 1,81 miljona apmērā.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu