Decembra sākumā arī Latvijas lauksaimnieki piedalīsies protesta akcijās Briselē

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Arī Latvijas lauksaimnieki piedalīsies Baltijas piena ražotāju protesta akcijās Briselē, kuras notiks decembra sākumā, šorīt LTV1 raidījumā «Rīta Panorāma» teica biedrības «Zemnieku saeima» priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Jau ziņots, ka Lietuvas piena ražotāji oktobrī paziņoja, ka gatavi rīkot protesta akcijas gan Viļņā, gan Briselē, ja saistībā ar sarežģīto situāciju piena nozarē tuvākajā laikā netiks rasts risinājums iepriekš solītā papildu atbalsta veidā no Eiropas Savienības (ES).

Šorīt LTV1 Lazdiņš skaidroja, ka novembra vidū Eiropas Komisijas (EK) piešķirtais 28 miljonu eiro atbalsts Igaunijas, Latvijas un Lietuvas piena ražotājiem, kas tiks novirzīts zaudējumu segšanai saistībā ar Krievijas aizliegumu ievest Eiropas Savienības lauksaimniecības produktus, ir kā kompensācija vienam piena piegādes litram viena centa apmērā pusotru mēnesi.

Tas ir nesamērojami maz, salīdzinot ar milzīgajiem zaudējumiem

- astoņiem miljoniem eiro -, kurus katru mēnesi cieš Latvijas piena ražotāji, uzsvēra biedrības vadītājs.

Taču viņš norādīja, ka EK piešķirtie kompensācijas apjomi katrai valstij ir taisnīgi, pamatojoties uz piena ražošanas kvotām.

Lazdiņš akcentēja, ka lauksaimnieki turpina sarunas ar Zemkopības ministriju, lai pēc iespējas ātrāk tiktu atrasti jauni noieta tirgi, taču

jautājums par piena produktu piegādēm Ķīnai nemaz tik ātri nerisinoties.

Taču viņš cer, ka uz pavasara pusi piena iepirkuma cenai vajadzētu stabilizēties. «Lauksaimniekiem ir jāmeklē alternatīvi tirgi, lai nebūtu atkarīgi tikai no vienas valsts,» uzsvēra Lazdiņš.

Vaicāts, vai tiešām zemnieki izkauj ganāmpulkus, biedrības vadītājs noraidīja iepriekš izskanējušās ziņas un skaidroja, ka

bankas ir pretimnākošanas un piekrīt atlikt maksājumus.

Kopumā šo gadu lauksaimniekiem Lazdiņš vērtēja kā ļoti smagu, jo problēmas skārušas ne tikai piena, bet arī cūkkopības un graudkopības nozares. Cūkgaļai cena ir samazinājusies par 20%, bet graudiem - par 30%.

Jau ziņots, ka Eiropas Komisija novembra vidū apstiprināja lēmumu piešķirt 28 miljonu eiro atbalstu Igaunijas, Latvijas un Lietuvas piena ražotājiem. Igaunija saņems 6,9 miljonus eiro, Latvija - 7,7 miljonus eiro, bet Lietuva - 14,1 miljonu eiro. Atbalsts aprēķināts, pamatojoties uz attiecīgo valstu piena kvotu izpildi 2013.-2014.gadā.

Tikmēr Latvijas valdība 5.novembrī lēmusi par 7 993 480 miljonu eiro piešķiršanu piensaimniecības nozarei ciltsdarba un augstvērtīgu ganāmpulku saglabāšanai, bet viens no atbalsta veidiem, kas jau ir izmaksāts, ir seši miljoni eiro ciltsdarbam.

Krievija 7.augustā noteikusi pilnīgu embargo lielākajai daļai pārtikas produktu, kas tiek importēti no Eiropas Savienības, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu. Krievijas embargo attiecas uz liellopu gaļu, cūkgaļu, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieru, pienu un piena produktiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu