Aptauja: Darbinieki Latvijā biežāk jūtas kā instrumenti, nevis kā vērtīgs resurss

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Darbinieki Latvijā biežāk jūtas kā instrumenti, kurus nolieto un var izmest, nevis kā vērtīgs resurss, liecina biedrības «Organizāciju labklājības institūts» organizētā interneta aptauja.

Tikai 22% respondentu atzinuši, ka darba devējs viņus uzskata par vērtīgu resursu. Tikpat daudz aptaujāto darba vietā pilnībā jūtas kā instrumenti, ar kuriem rīkojas, kamēr tie lūst. Savukārt puse aptaujas dalībnieku norādījuši, ka jūtas dažādi - «kā kuru reizi».

Tie, kuri jūtas kā vērtība savā darbavietā, norādījuši tā galvenos iemeslus - vadītājs viņiem uzticas un ļauj pieņemt lēmumus, ar viņiem regulāri komunicē, iesaista procesos un sniedz atgriezenisko saiti. Kā būtiska tiek minēta arī vadības izrādītā cieņa.

Savukārt darbinieki, kuri jūtas kā instrumenti, norādījuši, ka galvenokārt nejūt novērtējumu, pateicību par darbu, vadības interesi par to, vai cilvēks var kvalitatīvi tikt galā ar saviem darba pienākumiem. Tāpat kā būtisks faktors ir minēts komunikācijas un iesaistes trūkums attiecībās ar darba devēju.

Populārākais pārmetums darba devējiem bija vadības komunikācijas, atgriezeniskās saites, darbinieku iesaistes trūkums. Otro vietu ieņēma nenovērtējuma un neuzticēšanās sajūta, bet trešo - vadības kompetenču trūkums, nespēja saliedēt komandu un to virzīt uz noteiktu mērķi.

Aptauja notika interneta vidē, izmantojot platformu «visidati.lv». Tajā piedalījās 200 dažādu profesiju un amata līmeņu darbinieki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu