Ķīna izbeigusi pasaulē senāko monopolu, kas spēkā no 7. gs. p.m.ē.

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Ķīnas valdība šonedēļ nolēmusi izbeigt pasaulē senāko monopolu, kurš bija spēkā no 7. gadsimta pirms mūsu ēras. Ķīnā visu šo laiku sāls ieguve bija ekskluzīva valsts privilēģija, taču tagad nolemts to mainīt, raksta «Financial Times».

Mūsdienās «China Nacional Salt Industry Corp.», kurš darbojās gan kā sāls sektora regulators, gan ražotājs, bija liels birokrātisks slogs, kā arī nesa mazu peļņu. Pie tam tas arī saņēma lielas subsīdijas no valsts budžeta.

Situācija gadu simtu laikā ir pamatīgi mainījusies. 119. gadā p.m.ē. sāls monopols bija veids, kādā Haņu dinastija finansēja tās agresīvo ekspansiju. Laikā no trešā līdz piektajam gadsimtam sāls ieguve nodrošināja 80-90% ienākumus valsts kasē virknē apgabalu, kas izveidojās pēc Haņu dinastijas ēras beigām.

Sāls monopols tika saglabāts pat pēc tam, kad 1949. gadā pie varas nāca komunisti.

Monopola beigas nozīmē, ka vietējie Ķīnas sāls ražotāji savu produktu varēs tirgot tiešā veidā - līdz šim viņiem to bija ļauts pārdot tikai «China Salt». No 2016. gada tiks liberalizētas arī sāls cenas, bet no 2017. gada sāls ražošanā Ķīnā sāks izsniegt licences jauniem tirgus dalībniekiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu