LPCS: pārprodukcija Eiropā kavē piena eksporta tirgus paplašināšanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Pārprodukcija Eiropā kavē iespējas Latvijas piena pārstrādātājiem paplašināt eksporta tirgus, aģentūrai BNS atzīmēja Latvijas Piensaimnieku centrālajā savienībā (LPCS).

Savienības pārstāvji norādīja, ka Latvijas piena pārstrādātāji ir ļoti sarežģītā situācijā, jo Krievija aizliegusi produktu importu no Eiropas Savienības (ES), kas tiešā veidā skar gandrīz visus lielākos piena pārstrādes uzņēmumus Latvijā un negatīvi ietekmē piena nozari kopumā, savukārt Eiropā valda pārprodukcija, kas traucē papildu eksporta tirgu meklēšanai.

Vienlaikus savienībā atzīmēja, ka savukārt, piemēram, Ķīnas tirgus piesaiste ir sarežģīta. «Lai arī izskanējis, ka Ķīna varētu būt mūsu nākotne, pašreiz jāsaprot, ka tas ir kaut kas ļoti tāls un nezināms. Vispirms jāmeklē sadarbības partneri, jādomā par iespējamajiem realizācijas apmēriem un, protams, cenu, kas var būt izšķirošs faktors,» teica LPCS valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.

Viņš arī uzsvēra, ka piena pārstrādātāji šobrīd izjūt spiedienu gan no zemniekiem, kuri piena iepirkuma cenas vēlas saglabāt iespējami augstā līmenī, gan no sabiedrības un tirgotājiem, kuri galaproduktu cenas vēlas saglabāt iespējami zemas.

Tāpat Šolks minēja, ka piena pārstrādes uzņēmumi papildu finansējumu no valsts vai ES pagaidām nesaņems. «Pašreiz sabiedrībā valda maldīgs priekšstats par to, ka uzņēmēji saņems miljonus, tāpēc pienam un tā produktiem cenas veikalos samazināsies. Taču tā nav patiesība, jo šo atbalstu ciltsdarbam jau ir saņēmuši un vēl saņems zemnieki – piena ražotāji, kas daļēji kompensē piena iepirkuma cenas samazinājumu, izvairoties no bankrota situācijām un ganāmpulku likvidēšanas,» klāstīja LPCS valdes priekšsēdētājs.

LPCS apvieno 13 piena pārstrādes uzņēmumus un piecus sadarbības partnerus, kas kopā realizē aptuveni 80% no Latvijā pārstrādātā piena.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu